Waskaarsenfabriek getransformeerd tot duurzame woning

Glasbergen Architectuur & Interieur

Dat in deze gezinswoning voorheen kaarsen werden gemaakt kun je je nauwelijks voorstellen. Alleen de gerenoveerde houten dakspanten, een van de buitenmuren en het platte deel van het dak vormen de tastbare overblijfselen van de voormalige waskaarsenfabriek. Over de ruime en lichte uitstraling van de woning op deze bewolkte dag vertelt de bewoonster: “Dat komt vooral door de hoogte en door de dakramen die William heeft voorgesteld. Die ramen zijn een van de voorbeelden waar we zelf nooit op waren gekomen.” William Glasbergen van Glasbergen Architectuur en Interieur maakte voor de eigenaren een woning- en interieurontwerp dat volledig voldoet aan hun wensen, waarbij duur- zaamheid hoog in het vaandel staat. De bewoner: “We wilden een huis dat niet alleen duurzaam is gebouwd, maar ook als zodanig presteert. Er is goed gekeken naar welke materialen we konden hergebruiken. Voor een duurzaam gebruik van ons huis hebben we gekozen voor hout- skeletbouw en houtvezel voor goede isolatie. We hebben een warmtepomp aangeschaft, een zonneboiler die de levensduur van de pomp verlengt, vloerverwarming en zonnepanelen.” De handige eigenaren die eerst in de bijbehorende woning aan de voorzijde van het perceel woonden, namen zelf veel ter hand, waaronder een deel van de sloop van de fabriek en het aanleggen van de tuin. 


Woonruimte

Woning, Duurzame woning, Glasbergen Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonruimte

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Stalen deur

Blecks Stalen Deuren

Logische positie
“Door de ligging van de tuin en de rechthoekige vorm van de ruimte kwamen we vrij snel tot het plan om de keuken hier achterin te plaatsen, waar je ook toegang kon maken tot de bijkeuken en de achterdeur én zicht hebt naar de tuin”, aldus William. “Het woongedeelte is georiënteerd op het zuidwesten en ligt direct naast het overdekte terras buiten. Door het ritme van de gerestaureerde dakspanten van de woonkamer en keuken te volgen, ontstond een natuurlijke locatie voor de eettafel die vrij in de ruimte staat.” Deze ovale tafel markeert inderdaad een logische overgang tussen het woongedeelte en de keuken. De keuken is ontworpen met een kook- en spoeleiland met bar en een kastenwand met apparatuur en een raam met verborgen kozijn, met uitzicht op een oude boom. De keuken is uitgevoerd in een ranke belijning, gecombineerd met notenhoutlook kastenfronten en een licht werkblad van solid surface, die samen mooi passen bij de lichte giet- vloer. Naast de bijkeuken is nog een deur; een van de vele kozijnloze deuren in de woning. Deze deur leidt naar de slaapkamers en badkamer van de kinderen. 


Bovenverdieping

Woning, Duurzame woning, Glasbergen Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamermeubel

B Dutch

Douchegoot

Easy Drain

Perfecte balans
Vanuit de hoofdentree kom je via de stalen taatsdeur de woonkamer binnen die onderdeel is van de grote open ruimte met keuken en eettafel. In de hoofdentree is ook toegang tot een werkkamer en toegang tot de ruime privévertrekken van de eigenaren, met een slaapkamer, ruimte voor kleding en een badkamer. De royale L-vormige zitbank in de woonkamer is aan de achterzijde voorzien van een roomdivider van gerecycled vilt. Tegen de rug van de bank staat nog een sofa met zicht op de tuin. De van een lichte stoffering voorziene bank heeft bronzen poten, net als de eet- kamerstoelen en -tafel. Ook de wand naar de bijkeuken is uitgevoerd in brons; in dit geval met metallicverf. De woonkamer grenst aan de tuin en een overdekt terras; een ruimte die voorheen bij de fabriek hoorde. Het vaste meubelmaatwerk en het verlichtingsplan in huis werden ontworpen door William; het losse meubilair bedachten de bewoners, in samen- spraak met hem, zelf. De bewoners hebben voornamelijk materialen en producten gekozen die van dichtbij komen, en die gerecycled en zo duurzaam mogelijk zijn. Zo is de eettafel van Nederlandse makelij en de gietvloer gebaseerd op castorolie. 


Tuin

Woning, Duurzame woning, Glasbergen Architectuur, The Art of Living

Natuurlijke uitstraling 

De woning heeft aan een zijde een originele muur die is geïsoleerd. De gevels zijn deels wit gestuct en deels van gevelbekleding voorzien, gemaakt van verduurzaamd Nederlands populierenhout dat op natuur- lijke wijze vergrijst. De kozijnen zijn van hout vervaardigd. Over het dak vertelt William: “Dit is verlengd met een overstek waardoor het zadeldak in de architectuur minder opvalt. Daarnaast functioneert de overstek vooral in de zomer als vaste zonwering, waarmee de opwarming van de leefruimte beperkt blijft.” Wat nu de tuin is, was voorheen alleen maar asfalt. De bewoners lieten een tuinschets maken voor hun organische gevormde tuin door degene die het flora- en fauna-onderzoek deed. “We wilden zo veel mogelijk inheemse planten waar vogels en insecten veel aan hebben. Een vijver wilden we ook graag en hebben we zelf aangelegd met tips van iemand met ervaring. Deze bestaat uit twee delen: een zwemgedeelte en een ondieper deel met planten.” De jonge tuin oogt volwassen dank- zij een aantal struiken die de bewoners uit hun vorige tuin meenamen, bestaande bomen en de bomen die ze kregen via familie, vrienden en stichting Meer Bomen Nu. En zo heeft het gezin niet alleen een duurzaam en mooi huis, maar ook een tuin waar niet alleen zij, maar ook planten en dieren zich senang voelen. 

Editor: Media team

Datum: 04-04-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Caroline Martinot