Wat is het verschil tussen een woonhuisverzekering en een inboedelverzekering?

Sta je op het punt om een huis te kopen of heb je dit recent gedaan? Dan is het belangrijk om je goed te verzekeren. Je kunt vandaag de dag verschillende verzekeringen afsluiten voor jouw woning. Een woonhuisverzekering en inboedelverzekering zijn waarschijnlijk de bekendste twee. Deze verzekeringen dekken schade die ontstaat door brand, storm, water en inbraak. Omdat beide verzekeringen dezelfde soort schade dekken, denk je mogelijk dat het niet nodig is om ze allebei af te sluiten. Toch is dit wel aan te raden. Een woonhuisverzekering en inboedelverzekeringen zijn namelijk niet hetzelfde. In de onderstaande tekst lichten we de verschillen toe.

Wat is een woonhuisverzekering?

Een woonhuisverzekering is een verplichte woonverzekering. Iedereen die in Nederland een huis koopt, moet deze verzekering afsluiten. Desondanks doet een woonhuisverzekering niet bij iedereen een belletje rinkelen. Dat kan kloppen, want deze verzekering staat in de volksmond ook wel bekend als een opstalverzekering. Met een woonhuisverzekering verzeker jij jouw woning tegen schade door brand, storm, water of inbraak. Ook jouw garage en tuin vallen binnen de dekking van deze woonverzekering.

Grote voordeel van een woonhuisverzekering is dat je de kosten voor het herstellen van schade als gevolg van bijvoorbeeld een brand, niet zelf hoeft te betalen. Dit wordt namelijk vergoed door de verzekeraar waar je een opstalverzekering afsluit. Een verzekeraar vergoedt overigens niet alle kosten. Is de schade ontstaan door achterstallig onderhoud of door opzet? Dan keert de verzekeraar geen geld uit. Ook schade als gevolg van grondwater, overstroming of een aardbeving wordt niet vergoed bij een woonhuisverzekering.

Wat is een inboedelverzekering?

Net als een woonhuisverzekering dekt een inboedelverzekering eveneens schade door brand, storm, water of diefstal. Dit is de reden dat veel mensen denken dat zij goed verzekerd zijn door enkel een opstalverzekering af te sluiten. Helaas is dit niet het geval. Een opstalverzekering vergoedt namelijk alleen schade aan jouw woning of dingen die hieraan vastzitten. Beschadigt jouw bank als gevolg van een brand? Dan biedt een opstalverzekering geen uitkomst. Een bank zit immers niet aan jouw huis vast, waardoor deze niet binnen een woonhuisverzekering valt.

Om schade aan jouw inboedel vergoed te krijgen, sluit je een inboedelverzekering af. Hiermee zijn namelijk alle spullen in jouw woning verzekerd tegen brand, storm, water of diefstal. Niet alleen jouw meubels vallen binnen deze verzekering, maar ook apparaten. Zo wordt schade aan de tv vergoed, evenals schade aan een laptop, smartphone of sieraden. Je kunt zelfs schade door eigen schuld en schade aan geleende spullen van iemand anders verzekeren. Je moet in dat geval alleen wel voor een uitgebreidere dekking kiezen.

Overweeg ook een woonlastenverzekering af te sluiten

Nu je weet wat de verschillen tussen een woonhuisverzekering en inboedelverzekering zijn, kun jij je goed verzekeren. Moet jij jouw woning nog verzekeren? Kijk dan ook naar een woonlastenverzekering. Deze verzekering behoort – net als een inboedelverzekering – tot de niet-verplichte verzekeringen. Toch is het wel het overwegen waard om een woonlastenverzekering af te sluiten. Waarom? Omdat jij je met deze verzekering verzekert tegen inkomensverlies door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of werkloosheid.

Raak je arbeidsongeschikt of kom je werkloos thuis te zitten? Dan komt er minder geld binnen. Dit zorgt er mogelijk voor dat je jouw vaste lasten niet meer kunt betalen. In het ergste geval moet je jouw huis verkopen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Met een woonlastenverzekering hoef je hier niet bang voor te zijn. Als je deze verzekering afsluit, krijg je namelijk geld uitgekeerd als je werkloos wordt of arbeidsongeschikt raakt. Op deze manier kun je jouw hypotheek blijven betalen.

 

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.