Wat zijn de risico’s van asbest en waar moet je op letten?

In huizen die voor 1994 zijn gebouwd, kunnen nog steeds materialen met asbest aanwezig zijn. Dit werd gedaan omdat asbest goede eigenschappen heeft zoals brandwerendheid en isolatie. Maar er zijn ook risico’s verbonden aan asbest, vooral als je de vezels ervan inademt. Wat zijn precies de gevaren van asbest en hoe kun je het herkennen? Lees er hier meer over!

Asbest is een risico voor de gezondheid

Asbest bestaat uit extreem kleine vezeltjes die niet met het blote oog zichtbaar zijn. Wanneer je deze asbestvezels inademt, kan dit na vele jaren het risico op het ontwikkelen van long of buikvlieskanker verhogen. In de buitenlucht zijn er kleine hoeveelheden asbestvezels aanwezig, wat betekent dat we dagelijks in beperkte mate asbestvezels inademen. Het risico op kanker hangt af van de totale hoeveelheid asbest die je gedurende je leven hebt ingeademd. Volgens de Gezondheidsraad overleden naar schatting jaarlijks ongeveer 1.300 mensen in Nederland in 2010 aan ziekten veroorzaakt door asbest.

Wanneer moet je asbest laten verwijderen?

Het is altijd slim om een asbest inspectie te doen, maar soms kan het veilig blijven zitten. Als asbest is verwerkt in verschillende materialen en er geen veranderingen of beschadigingen plaatsvinden, is het meestal niet noodzakelijk om het te laten verwijderen. Maar als asbest niet is ingekapseld in materiaal, neemt het risico op het vrijkomen van asbestvezels toe. In dat geval is het verstandig om het asbest te laten verwijderen voordat vezels vrijkomen. Het is dus niet altijd verplicht om asbest te laten verwijderen, maar het is belangrijk om te weten dat asbest in woningen tegen 2024 verboden wordt. Het is verstandig om hier op tijd mee te beginnen, en in veel gevallen is directe verwijdering ook de beste keuze.

Zelf asbest verwijderen

Je hebt de optie om zelf een beperkte hoeveelheid asbest te verwijderen, maar het verwijderen van asbest gaat wel gepaard met aanzienlijke risico’s. Daarom is het verstandig om dit over te laten aan een gecertificeerd bedrijf. Mocht je toch besluiten om zelf asbest te verwijderen, is het van groot belang om strenge voorzorgsmaatregelen te nemen om te voorkomen dat asbestvezels vrijkomen. Bovendien geldt er een limiet van 35 vierkante meter aan asbesthoudend materiaal dat je zelf mag verwijderen. Indien je volledige zekerheid wilt over een correcte en veilige verwijdering van asbest, is het aan te raden om te zoeken naar een gespecialiseerd asbestsaneringbedrijf. Deze deskundigen beschikken over de nodige kennis en beschermende uitrusting om asbest op een veilige manier te verwijderen.

Wat moet je weten als architect?

Als architect moet je goed weten dat oude gebouwen asbest kunnen bevatten, en dat is gevaarlijk voor mensen. Als je dat spul inademt, kan het ernstige ziektes veroorzaken, zoals kanker. Dus, wanneer je oude gebouwen renoveert of verbouwt, moet je zeker weten of er asbest is. Als dat zo is, moet je het op een veilige manier verwijderen. Dit kan complex zijn, dus het is vaak het beste om experts in te schakelen om het voor je te doen. Veiligheid gaat boven alles!