Welk alarmsysteem is het beste voor je huis?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om een alarmsysteem aan te schaffen. Dat is erg begrijpelijk gezien een dergelijk systeem een aantal voordelen biedt. Zo ben je beter voorbereid op calamiteiten zoals brand, koolstofmonoxide en inbraak. Als het op inbraken aankomt werkt het systeem ook preventief. Inbrekers zijn minder snel geneigd om een huis te kiezen dat goed beveiligd is. De voornaamste reden dat steeds meer mensen kiezen voor een alarmsysteem gaat echter dieper dan dat. Deze systemen worden voor particulieren steeds goedkoper en toegankelijker, en dat maakt de gemoedsrust die je ervoor terug krijgt meer dan de moeite waard.

Wat een alarmsysteem is

Bij het woord alarmsysteem is het voor de meesten gelijk duidelijk over wat voor soort huisbeveiliging we het hebben. Veel mensen weten echter niet dat het ene alarmsysteem het andere niet is en kan bestaan uit verschillende onderdelen. Zo kun je ervoor kiezen om je huis te beveiligen met camera’s en bewegingssensoren. Daarnaast kun je ook kiezen voor systemen die onder andere brandmelders en koolmonoxidemelders hebben. Daarbij is ook het ene alarm het andere niet.

Alarmen van een alarmsysteem

Het meest bekende voorbeeld van een alarm van een alarmsysteem is een luid alarm. Deze gaat hard af, waardoor eventuele bewoners en omwonenden gealarmeerd worden bij inbraak of een andere calamiteit. Daarnaast kun je ook kiezen voor een zogeheten stil alarm. Hierbij gaat er geen harde sirene af. Wat er in plaats daarvan gebeurt is dat er een signaal wordt gestuurd naar een meldkamer. Deze meldkamer neemt vervolgens contact op met de hoofdbewoner om polshoogte te nemen. Uiteraard is een combinatie van beide alarmen voor je alarmsysteem ook mogelijk.

Soorten alarmsystemen

Zoals je inmiddels in de gaten hebt, kan een alarmsysteem bestaan uit verschillende componenten. Met beveiligingssystemen van sommige merken is het ook mogelijk om al bestaande systemen later uit te breiden. Over het algemeen zijn er drie verschillende soorten alarmsystemen. Het verschil tussen deze systemen zit hem in de manier waarop ze aangesloten worden. Zo heb je de keuze uit een bekabeld systeem, een draadloos alarmsysteem of een hybride systeem dat een combinatie van beide is. Al deze systemen hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Welke de beste optie voor jou is, ligt dus deels aan je persoonlijke voorkeur en je budget.

Voordelen en nadelen van een alarmsysteem

Een draadloos alarmsysteem werkt vaak op batterijen en wifi. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van radiogolven om informatie te versturen en ontvangen. De voordelen van dit beveiligingssysteem zijn dat het goedkoper is dan een bekabeld systeem, eenvoudig zelf te installeren is en ook verhuisd kan worden. Een bekabeld systeem is duurder in de installatie maar vaak betrouwbaarder omdat het geen gebruik maakt van radiogolven om informatie te verzenden. Dit systeem kun je dus niet meeverhuizen maar laat de waarde van je huis wel stijgen. Welk alarmsysteem het beste voor jou is, ligt dus aan je eigen voorkeur en budget. Nu weet je alles om een weloverwogen keuze te kunnen maken!