Welke maten dakraam zijn er?

Als huisbezitter wil je natuurlijk het beste voor je huis. Een VELUX dakraam kan je huis bijvoorbeeld heel wat extra licht en luchtinval bezorgen. Dakramen zijn er in alle soorten en maten, afhankelijk van je wensen en de mogelijkheden van je woning. Maar wat zijn de meest voorkomende maten voor dakramen? In dit artikel ontdek je alles over de maten van dakramen en de mogelijkheden die ze bieden voor je huis.

Hoeveel maten dakramen zijn er?

Dakramen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de afmetingen van je dak en het type dak dat je hebt. De meest voorkomende maten zijn:

– Groot: 114×118 cm

– Middelgroot: 78×98 cm

– Klein: 55×78 cm

– Deense maat: 78×140 cm

– Platdakramen: variërende afmetingen

De grootte kiezen op basis van je ruimte

De grootte van je dakraam heeft invloed op hoe je kamer eruit ziet en aanvoelt. Een groot dakraam kan je kamer helderder maken en een prachtig uitzicht bieden. Een kleiner dakraam is daarentegen perfect voor kleine kamers of ruimtes waar je meer privacy wilt. Echter, het kiezen van een dakraam hangt niet alleen af van de grootte van je ruimte, maar ook van de kosten van een nieuw dakraam en hoe dat past binnen je budget.

Verschillen tussen typen dakraam

Er bestaan verschillende typen dakramen. Het meest bekende dakraam is wellicht het draai-kiepraam dat wordt geopend door middel van een draaiknop. Daarnaast zijn er ook uitzetramen, die naar buiten toe openen. Dit type dakraam is ideaal voor grote kamers waar veel licht nodig is. Het platdakraam, zoals de naam al doet vermoeden, is perfect voor een plat dak. Ook een dakkapel behoort tot de mogelijkheden voor het creëren van meer lichtinval.

Dakraam installeren

Het installeren van een dakraam is niet eenvoudig. Laat het installeren van je dakramen altijd door een professional doen. Dakramen moeten aan een aantal basisvoorwaarden voldoen zoals licht en luchtdichtheid, degelijke isolatie, en veiligheid. Dakramenspecialisten weten als geen ander wat erbij komt kijken om het dakraam op de juiste manier te installeren en je zo te voorzien van extra lichtinval. Een dakraam is een mooie toevoeging aan je huis. Je kunt hiermee het licht en de frisse lucht in je huis aanzienlijk verbeteren. Er zijn veel maten en soorten dakramen om uit te kiezen en het is belangrijk de juiste keuze te maken. Zorg dat je weet wat je zoekt en schakel indien nodig professionele hulp in om het dakraam te laten installeren. Hopelijk hebben wij je in dit artikel geholpen de juiste keuze te maken als het aankomt op de maten van dakraam.