Witte betonnen villa in groene omgeving

Architectenburo De Vries & Theunissen

In een rustige buurt staan de prachtigste vrijstaande woningen langs lommerrijke lanen. De woning die The Art of Living hier bezoekt, maakt daar van deel uit en oogt uniek in zijn soort. Het is een minimalistisch vormgegeven villa die uit drie speels geplaatste kubistische vormen bestaat, gemaakt van beton vermengd met kalksteenmeel en afgewerkt met een houtreliëf. Het echtpaar dat hier sinds kort woont, schakelde architectenburo De Vries & Theunissen in om hun imposante woning vorm te geven. 


Ontwerp

Betonnen villa, moderne woning, Architectenburo De Vries & Theunissen

Alle leveranciers van het ontwerp

Hekwerk en poort

Meijer Hekwerken

Ruwbouw prefab beton structuur plankmotief

Haprekon Bouwsystemen

Taatsdeuren

Blecks Stalen deuren

Verscholen 

Bart Theunissen en Karin Vermaat van De Vries & Theunissen hebben hun gezamenlijke kwaliteiten ingezet om een woning neer te zetten die prachtig past op dit voormalige bosperceel. De toegang naar de woning ligt verscholen, maar is onmiskenbaar, mede door het brede pad dat erheen leidt en de draaiende taatsvoordeur. De grote glasoppervlakte van de deur zorgt voor een transparante entree, zonder dat je overigens helemaal de woning in kunt kijken. De zichtlijn dieper de woning in wordt versterkt door de lichtlijnen ter hoogte van de vloer, die op meerdere plaatsen in de woning zijn toegepast en ook naar buiten doorlopen. De entree loopt via een draaiende tussen-taatsdeur helemaal tot aan de trap ter hoogte van de woonkamer en keuken. Deze trap is een prachtige blikvanger, afgewerkt met meerdere lagen robuust lavastuc. De trap is omkaderd door verticale eikenhouten lamellen en baadt in het licht dat van boven komt. De donkere tint van het hout geeft warmte aan het interieur en komt terug in nagenoeg al het bouwkundig maatwerkinterieur, dat ook door De Vries & Theunissen is ontworpen. Via deze hoofdentree kun je ook naar de kelder, de garage, het kantoor, het toilet en de garderobe. 


Keuken

Betonnen villa, moderne woning, Architectenburo De Vries & Theunissen

Alle leveranciers van de keuken

U-vormig kookeiland 

Aan het einde van de entree kun je voor de trap naar links om de woonkeuken te betreden en naar rechts voor het woongedeelte. Behalve de schitterende eikenhouten keuken vallen de betonnen wanden op die op de begane verdieping zijn toegepast en hetzelfde zijn als de wanden van het exterieur. De minimalistische verlichting in de vorm van spots, moderne armaturen en lichtlijnen langs de vloer, dragen bij aan de geborgenheid van de ruimtes. De lijnen benadrukken het reliëf van de betonwanden bovendien op subtiele wijze. Architecturaal ontwerper Karin Vermaat die de woning ontwierp en tekende: “Het reliëf van het beton is afkomstig van de houtnerf van de mal waarin het beton is gegoten. We hebben dit beton ook zichtbaar binnen toegepast, passend bij de gewenste minimalistische uitstraling.” De keuken bestaat uit een kookeiland en een plafondhoge kastenwand met nis. Via een verscholen deur in deze wand kom je in de bijkeuken. “We hebben het kookeiland in een U-vorm ontworpen om zo een meer afgebakend element in de grote open ruimte te creëren”, aldus Karin. Aan het eiland kan ook gezeten worden: op barhoogte en aan een lagere eettafel. Voorbij de keuken, richting de grote schuifpui naar de tuin, staat een grote ovalen eettafel met plek voor acht personen. 


Woonkamer

Betonnen villa, moderne woning, Architectenburo De Vries & Theunissen

Alle leveranciers van de woonkamer

Meubelen

Het Kabinet Wonen

Audio & TV

HiFi Klubben
Betonnen villa, moderne woning, Architectenburo De Vries & Theunissen

L-vorm om de trap 

Als je rechtsaf gaat ter hoogte van de trap in de hoofdentree, kom je direct in de woonkamer, die ook via de keuken bereikbaar is. Deze woonkamer loopt om de rechterzijde en achterzijde van de trap met verticale houten lamellen heen. Het silhouet van de trap is prachtig en fungeert ook als roomdivider. De woonkamer heeft meerdere sofa’s en een gashaard ter hoogte van de achtergevel. Karin: “Deze is bekleed met hetzelfde vergrijsde fraké noir als de buitengevels, zodat dit samen een mooi geheel is.” Het maatwerkinterieur bestaat uit donkerder eikenhout, met een nerf die nagenoeg hetzelfde is als die van het vergrijsd geplaatste fraké noir. In de woonkamer is een ondiepe kastenwand gemaakt, met plaats voor accessoires en een tv. Vanaf de achtergevel bij de gashaard met tv ligt een marmeren vloer die in een brede strook doorloopt tot aan de voordeur. Aan beide zijden van het marmer ligt op deze verdieping een zandkleurige gietvloer. Door de grote glazen puien is er veel zicht op de groene omgeving. 


Bovenverdieping

Betonnen villa, moderne woning, Architectenburo De Vries & Theunissen

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Badkamer

van Dissel

Kranen

Dornbracht

Douchedrain

EasyDrain

Panoramabalkon 

Boven zijn meerdere smaakvolle ruimtes onder het platte dak gevestigd: een mastersuite en drie gastenkamers met en-suitebadkamers. Het dak boven de overloop is gedeeltelijk voorzien van glas en biedt zo uitzicht op een van de indrukwekkend hoge bomen van het perceel. Bovendien valt het daglicht zo via de trap de woonkamer in. Deze eerste verdieping heeft grotendeels een zacht hoogpolig tapijt. De mastersuite bestaat uit een fraaie grote open ruimte met aan het begin een kaptafel en zitruimte. Om de hoek is ter hoogte van het vrijstaande bad een gashaard geplaatst. Het tapijt wordt hier onderbroken door dezelfde gietvloer als beneden. Aan de andere kant scheidt een glazen wand het bad van de douche en het wastafelmeubel. De douchekop blijkt van verlichting te zijn voorzien en veroorzaakt een speels bewegend schouwspel op de douchevloer, vergelijkbaar met het patroon van een caleidoscoop. Naast de open badkamer staat het bed en daar tussenin is de walk-in-closet. De tv ter hoogte van het bed is aan het oog onttrokken via een luik in het plafond. Een grote schuifpui biedt toegang tot het overhellende panoramabalkon, dat de hele breedte van de woning beslaat en een mooi uitzicht biedt op de groene omgeving. 


Exterieur

Betonnen villa, moderne woning, Architectenburo De Vries & Theunissen

Alle leveranciers van het exterieur

Zwembad

Bos Zwembaden

Houten garagedeur

Different Doors

Tuinaanleg & bestrating

Abbing

Aluminium schuifdeuren & kozijnen

Wijmco

Tegels buitenterras

R. van Geresteijn Tegendesign.nl

W- & E- installatie o.a. zonnepanelen

InstallatieTechniek Bouwheer

Bouwbedrijf, buitenschrijnwerk & bijgebouw

Bouwbedrijf Van Middendorp

Geen sinecure  

De minimalistische villa heeft verdiepingshoge raampartijen met aluminium kozijnen, vergrijsd geplaatst fraké-noir-hout en prefab betongevels waarbij de houtnerf van de mal nog zichtbaar is. Prefab klinkt wellicht eenvoudig, maar blijkt dat niet te zijn. Architect Bart Theunissen licht toe: “Dit betekent dat er juist een hele hoop denkwerk aan de voorkant zit. Als je bijvoorbeeld een stopcontact in een betonnen wand wilt maken, moet je van tevoren bedenken waar deze komt. We hebben specialisten erbij gehaald die goed met beton kunnen werken en bijvoorbeeld ook konden zorgen voor de minimale naden tussen de betonplaten, zoals dat is toegepast bij deze woning.” Over de bijzondere architectuur vertelt Bart verder: “Het balkon aan de achterzijde kraagt over en vormt een overdekt terras. Het heeft geen ondersteuning, behalve onzichtbaar op de haardkolom met de Zuid-Afrikaanse braai.” De achtergevel is bijna helemaal open, terwijl de voorzijde een meer gesloten karakter heeft. Een ander kenmerk zijn de drie kubussen waar de woning uit opgebouwd is. “We hebben de vloeren onzichtbaar een ‘sprong’ laten maken, waardoor je binnen een hoogteverschil krijgt in het plafond. Buiten staan die kubussen hierdoor puur op elkaar, alsof er ‘blokken’ op elkaar staan.” De strakke vormgeving van de villa staat in fraai contrast met het groen omzoomde perceel; een perceel met een tuin die behalve een grote berging en meerdere terrassen, een heerlijke plungepool met tegenstroom rijk is. 

Editor: Media Team

Datum: 21-09-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Jaro van Meerten