
In de woonboerderij waar hij als tiener over de vloer kwam bij een vriend, woont de huidige eigenaar tegenwoordig zelf met zijn partner en kinderen. Deze nieuwe eigenaren schakelden Heyligers Architects in voor de indrukwekkende renovatie van de woonboerderij die volledig werd gerestaureerd en verbouwd. The Art of Living ging langs in het royale, sfeervolle familiehuis waarin oud en nieuw elkaar wonderschoon aanvullen en je je levendig kunt inbeelden waar vroeger de koeien op stal stonden.
Een plaatje
De woonboerderij uit 1681, met z’n karakteristieke rood-witte luiken en kozijnen met witte glasroeden, ligt in het midden van Nederland in een lommerrijke omgeving. Om het terrein van vijfduizend vierkante meter te betreden, passeer je een landelijk wit hek. Aan de linkerzijde van het perceel ligt de boerderij, waarvan het metselwerk wit werd geschilderd en het rieten dak volledig werd vernieuwd met behoud van de originele gesloten kapconstructie. De uitgestrekte, besloten groene tuin heeft nieuwe borders en schitterende oude bomen, veel graszoden, terrassen met klinkers en grindpaden in vloeiende lijnen. Kortom: een plaatje en dat is ‘alleen’ nog maar de buitenzijde…
Voorhuis en achterhuis verbonden
Na het passeren van een relatief lage voordeur kom je in de royale entreehal. Lonneke Leijnse – projectarchitect en partner bij Heyligers architects – vertelt: “We hebben de oorspronkelijke indeling en details van de boerderij zo veel mogelijk intact gelaten. Deze entreeruimte verbindt de achterzijde van de woning waar vroeger de stallen waren, met de voorzijde, waar zich vroeger het voorhuis bevond. We hebben via de trap naar boven en de vide, ook boven een scheiding gemaakt: links is de vleugel van de ouders en rechts die van de kinderen.” In deze entree liggen de stenen uit de voormalige stallen. De bewoner licht toe: “Er is iemand vier weken bezig geweest om al deze stenen door de lengte op maat te zagen, waarbij alleen het middendeel niet bruikbaar was.” Het toilet is ook de moeite van vermelden waard: hier ligt dezelfde stoere basebetonvloer als in de grote leefruimte met keuken aan de achterzijde, maar dan met een koperkleurige afwerking, passend bij het tegelwerk van de toiletwand en de stenen van de entreevloer. Een ander vermeldingswaardig element is de warmtepomp die zorgt voor duurzaamheid, net als ultradun vacuümglas in de originele en nieuwe ramen.
Gezinsleven in de voormalige stallen
Een van de meest indrukwekkende leefruimtes ligt aan de achterzijde. Behalve een grote leefkeuken als centraal middelpunt en een ovale matzwarte eettafel, is er ook een groot zitgedeelte in deze ruimte, waar vroeger de stallen waren. De gebogen vorm van het nieuwe kozijn doet nog doet denken aan de staldeuren die hier voorheen waren en laat de ruimte in het daglicht baden. Lonneke: “We hebben deze kozijnen bewust in zwart uitgevoerd, zodat de aandacht ernaartoe gaat. Er zijn veel lage kozijnen in deze ruimte en daarvoor hebben we juist een minder opvallende tint gekozen zodat het niet te druk wordt.” Heyligers architects maakte ook het lichtplan: een plan dat er mede voor heeft gezorgd dat de grote ruimtes van de woonboerderij sfeervol en functioneel verlicht zijn en de dakspanten fraai worden benadrukt.
Zwevend kookeiland
De keuken met een kookeiland van zo’n zes meter zweeft als het ware. Dit komt doordat deze onder meer is bevestigd aan twee houten spanten, die deel uitmaken van de authentieke spant- en gordingconstructie van de boerderij. Alle elektra en de leidingen voor gas en water zijn onzichtbaar weggewerkt in steunen. Het prachtige natuurstenen werkblad is de kers op de taart van het kookeiland met z’n verfijnde eikenhouten fronten met sleuven. De rest van het maatwerkinterieur bestaat uit zwartbruin gebeitste plafondhoge eikenhouten kasten waarvan de houtnerf zichtbaar is. Voorbij een van deze kasten is de toegang tot de bijkeuken, waarop ook de vuile-was-stortkoker uitkomt. Vanuit de keuken en woonkamer kijk je via de entree en de tussenhal met opkamer, helemaal door naar de voorkamer. De bewoonster zegt daarover: “Ook als iedereen op verschillende plekken in huis is, merk je toch dat je bij elkaar bent, doordat je zo ver door kunt kijken en elkaar zo toch kunt zien.” Die doorkijk heb je ook als de deuren naar de entree gesloten zijn: deze blikvangers zijn namelijk van glas met een messingkleurig stalen kozijn. Deze tint is ook gebruikt voor het hekwerk van de trap naar boven.
Franse sferen
De verschillende vloeren zijn onderdeel van het interieurontwerp van Heyligers Architects. Zo ligt er een basebetonvloer aan de achterzijde, liggen er stenen in de entree en aangrenzend een Versailles-parket aan de voorzijde. Lonneke: “Door de verschillende vloeren benadruk je het verschil tussen de ruimtes en doorbreek je het grote volume. Dat hebben we ook met het kleurgebruik gedaan. Zo heeft het voorhuis een oudroze kleur op de wanden.” Om bij dit voorhuis van de woonboerderij te komen passeer je na de entree eerst een tussenruimte. Hier bevinden zich een vleugel, een haard en op de originele positie, de opkamer die nu dienstdoet als tv-ruimte. Door de Versailles-parketvloer en het klassiekere interieur met onder meer een chaise longue en velours-stoffen, hebben de tussenruimte en het voorhuis met zitgedeelte en werkkamer de uitstraling van een Frans woonhuis.
Oud en nieuw komen samen
Aan de voorzijde van de woonboerderij bevinden zich de masterbedroom, dressing en badkamer. De moderne dressing met warmrode kastdeuren contrasteert mooi met de oude dakspanten. Voorbij de dressing ligt de sfeervolle masterbedroom. Vanuit de dressing kun je ook naar de badkamer met grote open dubbele douche met bankje. Een van de douchewanden springt er visueel uit door de roze gemêleerde gemstone. Dit materiaal is ook gebruikt voor de wastafel maar dan in lichtgrijs. De langgerekte vorm van de boerderij wordt benadrukt door de lange gang die voor de slaapkamers en badkamer van de kinderen doorloopt. “In eerste instantie dacht ik dat dit gangontwerp zonde zou zijn van de ruimte”, aldus de bewoner, “maar Lonneke had gelijk: dit was de beste oplossing voor de indeling en zijn we er nu echt blij mee.” De bewoners kozen voor Heyligers Architects nadat ze door een vriend waren getipt. De verschillende ontwerpstijlen en projecten die ze op de website van het bureau aantroffen spraken tot hun verbeelding en gaven het vertrouwen dat hun woonboerderijproject ook in goede handen zou zijn. Samen met de klik die volgde tijdens de kennismaking, lag niets meer in de weg voor een succesvolle samenwerking en een woonboerderij waar dit gezin nu veel woonplezier aan beleeft.
Fotografie: Jurrit van der Waal