Wonen aan het water op IJburg | Bart van Wijk

Ruimtelijkheid en licht vormen belangrijke onderwerpen in de woning

Wonen in een kinderrijke Vinexwijk in Amsterdam: het kan op IJburg. Deze wijk, die bestaat uit kunstmatige eilandjes, ligt buiten de stad en kent zodoende een combinatie van rust en bedrijvigheid. Volgens de bewoner, een geboren en getogen Amsterdammer, is dit de mooiste plaats van de hoofdstad om te wonen. Hij bouwde de woning zelf en wil er voorlopig niet meer weg.

Het is een ideale gezinswoning die bestaat uit drie verdiepingen en een tuin op het zuiden, direct aan het water. Hier kan in de zomer gezwommen en in de winter geschaatst worden. Aan de voorkant liggen drie privé parkeergelegenheden. Waar in Amsterdam vind je dit nou?

Hedendaagse look

Het ontwerp van de woning, de basis van de tuin, het verlichtingsplan en de belangrijkste elementen in het interieur heeft Bart van Wijk gemaakt. De handtekening van de ontwerper komt duidelijk terug in de woning: een grijze gietvloer voor een hedendaagse look, hoge deuren en LED-verlichting die ruimtelijkheid geven en een glazen plafond voor het licht. Ruimtelijkheid en licht vormen belangrijke onderwerpen.

Zicht op het water
Het gezin is veel te vinden in de ruime keuken, die afkomstig is van Comprex keukens. Van hieruit loop je zo naar buiten en heb je een schitterend uitzicht op het water. De woonkamer bestaat uit een relaxte zithoek met tv en ethanolhaard. Hier is ook de werkplek van de bewoner verstopt. Wanneer je een pilaar de kamer inschuift, vind je daarachter een klein bureau met computer.

Zie het als een kijkdoos
Bijzonder is deze woning zeker. Met name de indeling. Een trap in het midden vormt een scheiding tussen de woonkamer en de keuken. Bewoner: “We hebben eerst getwijfeld of we de trap wel in het midden wilden, maar het blijkt ideaal te zijn. Als wij in de keuken zijn en de kinderen in de huiskamer, dan kunnen we ze toch in de gaten houden.” Bart vult hem aan: “Dit geeft een ruimtelijker beeld dan wanneer het helemaal open zou zijn. Zie het als een kijkdoos: wanneer je hier een schot in zet, vergroot dat de ruimtelijkheid door de extra dieptewerking en het maakt het ook spannender.”

 


“De handtekening van de ontwerper komt duidelijk terug in de woning”


NL liften, lift, kasten op maat, maatwerk, interieurbouw, Bart van Wijk, interieurarchitect

Met de lift naar boven
Naast de centrale trap bevindt zich een lift van NL Liften, omdat de oudste zoon een fysieke beperking heeft. Alle drie de zoons hebben een ruime slaapkamer en ze hebben een gezamenlijke badkamer met een lekker hoekbad, twee wastafels en een toilet. De ouders hebben een eigen badkamer met een bad dat verzonken is in de vloer en een corian badmeubel.

Badkamer, wastafel, ledverlichting, hedendaagse look, neutrale kleuren, woning aan het water, Bart van Wijk


“Alle drie de zoons hebben een ruime slaapkamer en een gezamenlijke badkamer”


Woning aan het water | Bart van Wijk

Lichte constructie
De bovenverdiepingen zijn iets ruimer dan de benedenverdieping, doordat een deel van het dak oversteekt. Deze constructie is erg licht, waardoor ingewikkelde ontwerpen mogelijk zijn. De bouw bestaat uit prefab platen gemaakt van staal en isolatiemateriaal. De woning zelf kon daardoor snel geplaatst worden en de platen hebben een hoge isolerende waarde.

 

 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Dré Wouters

 

Meer projecten van Bart van Wijk zien?

 

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Web editor: Juultje Peels     |

Datum: 19 | feb | 2018


Tags: , , , , , , , ,

Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media