
Je hoort wel eens zeggen dat je drie keer moet bouwen voor het beste resultaat. De bewoners van dit huis deden dat, en ze zijn inderdaad helemaal blij met de woning die ontworpen werd door DAVERVELD ontwerpers. We namen een kijkje bij deze prachtige villa in een bosrijk gebied in Noord-Brabant.
Vast team
“We woonden hier in de buurt in een woonboerderij. Toen de kinderen het huis uit gingen, werd die te groot. Dit kavel konden we kopen via de Ruimte voor Ruimte-regeling. Het was weidegrond”, vertelt de bewoner. Hij en zijn vrouw hadden hun woonboerderij ook zelf gebouwd. Dat was zo goed bevallen, dat ze nu opnieuw aan het werk gingen met dezelfde aannemer en architecten. “Het eerste plan was meteen raak. Ik heb daarna nog wat andere opties geopperd, maar ze bleven bij het eerste plan. Daar vielen ze steeds op terug”, vertelt Marco Daverveld. Hij ontwierp de woning van binnenuit, waarna Arceau Ontwerpers de woning verder uitwerkte. Het vertrouwen in een goed resultaat was groot, mede dankzij het luisterend oor van Marco, vertelt de bewoonster. “Ik had heel veel ideeën die ik spuide, en Marco wist ze perfect te kanaliseren.”
Strak en natuurlijk
Aan de buitenzijde van de woning zie je goed dat deze uit twee delen bestaat. Een rechterzijde met een zadeldak erop en een linkerzijde met een platdak. Pilaren aan de voorzijde steunen de bovenverdieping, waardoor er bij de entree een patio ontstaat waar een auto geparkeerd kan worden. “Dit overkragende effect heb ik ook bij de overdekte terrassen toegepast, waardoor ruimte en ruimtelijkheid hier hand in hand gaan”, licht Marco zijn ontwerp toe. Na binnenkomst kom je in een hal waar zich de garderobe en het toilet bevinden. Eigenlijk begint hier het avontuur al direct, want zelfs het toilet is een belevenis op zich met zijn zwarte en gouden kleuren, en de luxe kraan met robuuste waskom. Strak en natuurlijk worden overal gecombineerd. De bewoonster zocht veel zelf uit en bracht het samen. “De kleur- en materiaalkeuze is gaandeweg gegroeid. We vielen voor natuurlijke, verweerde materialen. We wilden een ruimtelijke inrichting in combinatie met gezelligheid en sfeer”, vertelt ze. Naast de voordeur bevindt zich ook de achterdeur, direct bij de bijkeuken en technische ruimte. De routing van de woning was erg belangrijk. “Alle vertrekken moesten in verbinding met elkaar staan en makkelijk bereikbaar zijn”, gaat de bewoonster verder. “De zichtlijnen zorgen voor verbinding, zodat we altijd in contact zijn met elkaar. Het is één geheel, maar iedere functie heeft toch zijn eigen identiteit.”
Low dining
De keuken is het hart van het ontwerp. Hij is een stuk groter dan de living, maar straalt toch knusheid en intimiteit uit. Dit is dan ook de ruimte waar het meeste gebruik van wordt gemaakt en waar gasten ontvangen worden. Het kookeiland bestaat uit eiken dikfineer en een composiet werkblad. Grote bronskleurige lampen erboven trekken direct de aandacht.
Hier zijn vrijwel geen spierwitte kleuren te vinden. Parallel aan het eiland staat een ovale eettafel met luxe fauteuils voor low dining, ideaal om fijn te eten en lekker lang na te tafelen. Zeker in combinatie met de inbouwdrankkast en haard ernaast. Het kleed onder de tafel maakt de ruimte zachter en dempt meteen het geluid. Vanuit de keuken kom je terecht in de kantoorruimte of, via een afstapje, in de knusse living. De ronde bank is gericht op de tv en de haard. Dat het trapje doorloopt in het haardmeubel, was een idee van de bewoonster. Ook de meubels heeft ze zelf uitgezocht.
Eenheid
Aan de rechterkant, op de verdieping, bevinden zich de slaap- en badkamers. Via een walk-incloset met volop kastruimte, een praktisch bankje en schoenenrek kom je terecht in de badkamer. Marmerlook tegelwerk geeft deze omgeving een luxe uitstraling. Continuïteit door gebruik van dezelfde materialen en kleuren als beneden, zoals de luxe kranen met natuurlijke waskommen en stalen deuren. Vanuit de glazen scheidingswand kun je al een blik werpen op de slaapkamer. Het driehoekige buitenraam loopt door van de badkamer naar de slaapkamer en zorgt zo voor eenheid. Dit raam ligt iets naar achteren, om plaats te bieden aan een overstek en een smal balkon. Behalve deze mastersuite heeft de verdieping ook nog een praktische strijkkamer, twee logeerkamers en een extra badkamer met dezelfde sfeer als de badkamer in de mastersuites.
Overal zithoekjes
Alle leefruimtes zijn gericht op de achterzijde, waar zich een heerlijke tuin bevindt. Overal in de tuin zijn mooie plekjes aangelegd om te zitten, zoals het terras bij de keuken, een hoekje bij de woonkamer, een loungehoek en een grote picknicktafel. Later zullen hier nog een jacuzzi en hottub bij komen. De tuin werd ontworpen door een tuinarchitect, maar de beplanting bepaalden de bewoners grotendeels zelf. Rododendrons, kattenkruid, allium, Japanse esdoorns en ooievaarsbek zorgen voor kleur. Met name het terras bij de keuken is veel in gebruik, wat geen verrassing is als je het ziet. Met een gezellige houthaard, heaters en inbouwspeakers en -spots zijn hier alle gemakken te vinden. Aan de gevel wordt Geopietranatuursteen gecombineerd met beige stucwerk en met plafonds en overstekken van zwarte cementgebonden vezelplaten. Het zadeldak is bedekt met leisteen. De zonnepanelen liggen op het platte dak, zodat ze niet zichtbaar zijn. Volgens de bewoners moet je dus echt driemaal bouwen voor het beste resultaat. Ze sluiten echter niet uit dat ze het nog een keer gaan doen, Wie weet willen ze bijvoorbeeld wel een levensloopbestendige bungalow als ze ouder worden. Maar voor nu is deze woning perfect, zeggen ze. “We hebben nog nooit zo fijn gewoond. We zouden achteraf niets anders gedaan hebben. Het bouwen is dan ook gebeurd met passie en met betrokkenheid van alle partijen. De uitwerking van het ontwerp is uiteindelijk essentieel. De interactie en samenwerking waren top!”
Fotografie: Patrick Meis