Wonen in een watervilla

Studio 110 Architectuur

Wonen aan het water is niet zo bijzonder in Nederland; wonen op het water beperkt zich gewoonlijk tot bescheiden woon­boten in grachten. STUDIO110 Architectuur wist voor een van zijn opdrachtgevers het ‘aan’ en ‘op’ te combineren middels de constructie van een heuse watervilla. In dit imposante huis loop je rond als op het dek van een schip. De ramen geven aan beide kanten vol zicht op respectievelijk de plassen en de tuin. Een unieke woning op een unieke locatie. Voor de ultieme woonbelevenis hoef je in deze watervilla het anker niet te lichten.


Ontwerp

Watervilla, uniek, Studio 110 Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van het ontwerp

Gevelbekleding

Awood

Afstap en opstap

Elk schip begint zijn bestaan met een ‘maiden voyage’ en voor deze woonark was dat niet anders. “Ze is vanuit Urk, waar ze is gebouwd, via kanalen en met een overnachting in Amsterdam, naar de plassen gevaren waar ze uiteindelijk is aangemeerd,” zegt Roland Borst, architect en eigenaar van STUDIO110 Architectuur. “Dat ging met behulp van andere vaartuigen die duwen en trekken. Maar de vergelijking met een schip gaat natuurlijk slechts gedeeltelijk op. Deze woning zal nooit meer afvaren.” Een ander verschil is de aanwezigheid van een eigen tuin op de oever. Je betreedt de watervilla via twee deuren: eerst die tussen de straat en de tuin en vervolgens, nadat je door de tuin gelopen bent, de eigenlijke voordeur. Er is geen inkomhal in de ware zin van het woord. Eenmaal binnen kun je via een trap in een ruime vide naar de onderste bouwlaag, waar de slaapvleugel en een thuiskantoor zijn ondergebracht en via een opstapje naar de leefruimte.

Onderling begrip

“Eén van onze opdrachtgevers is geboren op een woonark,” zegt Roland Borst. “Hij keerde dus in zekere zin terug naar zijn roots. Natuurlijk is het realiseren van een watervilla als deze een hele onderneming. Er is weinig ‘standaard’ aan het ontwerp- en bouwproces. Het concept bedenken veronderstelt een grote mate van onderling begrip tussen architect en opdrachtgevers. Wij hadden het voordeel dat we al eerder voor hen hadden gewerkt en ook toen al precies aanvoelden wat voor ogen stond. Zij wilde zich in deze woning voortdurend verbonden voelen met zowel het water als met de tuin. De opdrachtgevers zijn een echte fan van licht, lucht en ruimte. Daarom kozen we voor een grote leefruimte met glas aan beide kanten. We hebben daarbij niet alleen de architectuur, maar ook de inrichting van het interieur voor onze rekening genomen. Het werd dus een totaalontwerp.”


Living

Watervilla, uniek, Studio 110 Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de living

Verlichting

Maretti Lighting

PVC Vloeren

Den Ouden Wonen
Watervilla, uniek, Studio 110 Architectuur, The Art of Living

Onmiskenbaar cachet

Tussenwanden verdelen de ruimte in zones; een haardmeubel doet even twijfelen of we ons wel echt op een ark bevinden en niet in een landvilla. De woonruimte is zeer sfeervol, iets wat nog versterkt wordt door de luxueuze uitstraling van de meubels, waaronder een ligstoel van Le Corbusier. Designmeubelen, parket en kunstwerken associeer je al evenmin met wonen op het water. Architect en opdrachtgever zijn er samen in geslaagd de leefruimte een onmiskenbaar cachet te geven. Het zijn niet alleen de locatie en de afmetingen die de woonark de benaming watervilla doen verdienen. “Met zoveel glas rondom riskeer je natuurlijk winters warmteverlies, zomerse hitte en inkijk. Wij hebben dat laatste voorkomen door overal aluminium lamellen te installeren”, aldus Roland Borst. “Natuurlijk is het glas ook extra gehard en is de woonark overal vrij van kieren. De isolatie is optimaal. Glas alleen volstond weliswaar voor het panorama op het water maar was onvoldoende om optimaal zicht op de tuin te garanderen. Daarom hebben we die één meter lager gelegd.”


Bovenverdieping

Watervilla, uniek, Studio 110 Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van de bovenverdieping

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Stalen trap

Steellife

Kozijnloze binnendeuren

Xinnix Door Systems

Maatwerk kasten

Drieman interieurbouw

In de ‘buik’ van de ark

Via een trap bereik je de onderste woonlaag, die gedeeltelijk onder de waterspiegel ligt. In de gang is een omvangrijk thuiskantoor geïnstalleerd. Dankzij de ramen op de begane grond valt er voldoende daglicht naar binnen en ook in de slaapkamer en luxueuze badkamer valt het licht door de raampjes in de ruimtes. Desondanks bevind je je beneden duidelijk in de ‘buik’ van de woonark, waar de zon natuurlijk veel minder vrij spel heeft dan boven. Die lage ligging heeft ook een voordeel. “Het water rondom heeft een vrij stabiele temperatuur en dus in de zomer een verkoelend en in de winter een verwarmend effect. En voor als de temperatuur tijdens hittegolven toch teveel oploopt, hebben we airco.” Ook dat hoort bij het ontwerpen van een woning op of bij het water: je moet als architect kunnen voorzien hoe anders de binnentemperatuur zich ontwikkeld dan in een woning op het land en daarmee terdege rekening houden.


Exterieur

Watervilla, uniek, Studio 110 Architectuur, The Art of Living

Alle leveranciers van het exterieur

Buitentegels

Schellevis Beton

Aannemer

ABC Waterwoningen

Architect

STUDIO110 Architectuur

Ontwerp

Rolden tuinen

Bijgebouw met terras

Een motorbootje illustreert dat de bewoners niet alleen toegang hebben via hun tuin, maar ook via het water. Er is een bijgebouw met terras, opgetrokken in exact dezelfde stijl als de woonark zelf. De tuin heeft zowel een zithoek als een eethoek. Niet alleen visueel is er dus een sterke verbondenheid met de tuin en het omliggende water, maar in zekere zin behoren beide ook tot de leefruimte. Hoe groot het vloeroppervlak van deze watervilla ook is, de woning stopt niet waar de tuin en het water beginnen. NIet visueel en gevoelsmatig, maar ook niet in concrete zin. In de warmere maanden kun je deels leven op het water en tussen de planten. “Stel je voor dat je een dergelijke villa op het land bouwt. Hoeveel zou je dan wel niet betalen, alleen al voor de vierkante meters?” Aldus Roland Borst. “Deze watervilla heeft dus niet alleen een grote meerwaarde qua kwaliteit van wonen, maar ook financieel. Het mooie is ook dat hij zeer degelijk en duurzaam is gebouwd en te zijner tijd weer doorverkocht zou kunnen worden. De eerste reacties na de oplevering hebbben mij echter de indruk gegeven dat de opdrachtgever zijn ultieme woonplek heeft gevonden. Teruggekeerd naar het water, niet als tussenstap maar om er te voorgoed te blijven.”

Editor: Celine Jacobs

Datum: 07-03-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Jeroen Kuypers

Fotografie: Wesley Bergen

Fotografie: Dré Wouters Portretfotografie