Wonen in harmonie in een natuurgebied

IX Architects

Wonen te midden van de natuur met een weergaloos uitzicht, alsof je iedere dag op vakantie bent. Het sportieve koppel woonde jarenlang op 38 vierkante meter in het hart van Amsterdam. “Wij zijn echte buitensportliefhebbers. Op een gegeven moment voelden we aan alles: we halen niet meer zoveel uit de stad.” IX Architects ontwierp deze ruimtelijk efficiënte woning voor een outdoorleefstijl. De doorkijken naar het omliggende landschap, de variatie in lichtinval en bijzondere materialen definiëren de ruimte.


Ontwerp

Natuurgebied, IX Architecten, the art of living

Alle leveranciers van het ontwerp

Betontegels

Schellevis Beton

Het buitenleven

Het was voor het eerst dat de bewoners dit prachtige natuurgebied bezochten. Per toeval troffen ze er dit wonderschone kavel aan en aarzelden geen moment om het te kopen. Dat ze het kavel dat weekend daadwerkelijk wisten te bemachtigen, was een droom die werkelijkheid werd. De zoektocht naar een architect duurde niet lang; met Daan Verhoeven en Cheyenne Hensgens van IX Architects voelden zij direct een goede klik. “Daan en Cheyenne wisten heel goed onze wensen en ideeën te vertalen in een ontwerp. Er komt ontzettend veel kijken bij zelfbouw. Het is heel fijn om met een architectenbureau samen te werken dat aan een half woord genoeg heeft en scherp op het budget let”, vertelt de bewoner. Na het pitchen van drie varianten kozen de bewoners voor een gedurfd ontwerp met een stoer, industrieel karakter, waarbij binnen en buiten naadloos in elkaar overlopen. De kavel is erg ruim en heeft een eigen eilandje. Om deze fantastische ruimte optimaal te benutten is de woning dicht aan de straatzijde gebouwd zodat er een heerlijk grote tuin en prachtig uitzicht ontstaan. De voorzijde van de woning is vanwege privacy wat meer gesloten, de achterzijde heeft daarentegen een open karakter zodat er optimaal van het buitenleven genoten kan worden.


Interieur

Natuurgebied, IX Architecten, the art of living

Leveranciers van het interieur

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland

Gietvloer

Beton Cire Nederland

Wandpanelen

Benacci

Interessante materialen

“In een wereld waar over het algemeen wordt aangenomen dat groter altijd beter is, ontwierpen wij deze gelijkvloerse woning op een heel efficiënte manier”, vertelt Daan. Zo lopen de open keuken en woonkamer in elkaar over tot één grote ruimte, die op buiten is georiënteerd. Je kunt hier genieten van zowel de zonsopkomst als de zonsondergang. De prachtige Hollandse luchten worden dankzij het schuine dak bijna een onderdeel van het interieur. Door de enorme ramen en schuifpuien genieten de bewoners ieder seizoen van een nieuw schilderij. Opvallend zijn elementen als het stalen skelet, de golfplaten en de kabelgoot, die de woning een industriële uitstraling verlenen. “De leverancier werd wat nerveus van onze plannen, een kabelgoot waarneembaar in je woning is natuurlijk allesbehalve standaard”, vertelt de bewoner lachend. Ondanks de stoere uitstraling voelt de woning erg huiselijk aan. “Om kosten te besparen op de afbouw kozen wij ervoor om de bouwconstructie in het zicht te laten. Hierdoor zijn interessante details zichtbaar gebleven, waaronder de stabiliteitskruizen en gegalvaniseerde plafondplaten. Dit heeft esthetisch erg goed uitgepakt, echt een win-winsituatie dus”, aldus Daan.

Door het gebruik van rijke materialen in de badkamer stap je gevoelsmatig een hotelkamer binnen. “Tijdens de bouw was ik bang dat de badkamer veel te klein zou worden en hebben we echt even getwijfeld. Mede dankzij het grote dakraam boven de douche voelt deze ruimte nu precies goed”, aldus de bewoonster. Het stel zit snel op één lijn als het op interieurstyling aankomt. Zo wilden zij geen verf of tegels op de wanden. De vloer in de gehele woning is betonciré, wat ook op veel wanden is doorgetrokken. Dit creëert een serene sfeer en zorgt voor een fijne eenheid en prachtig contrast naast het industriële karakter.


Exterieur

Natuurgebied, IX Architecten, the art of living

Leveranciers van het exterieur

Gevelbekleding

Burned Wood B.V.

Architect

IX Architects

Bouwcoördinatie en begeleiding

LENCO Zelfbouw Support
Natuurgebied, IX Architecten, the art of living
Natuurgebied, IX Architecten, the art of living

Eenvoud met verrassende details

De woning is een ingetogen maar toch opvallende verschijning, dat door haar zwarte kleur zeker niet onzichtbaar wordt, maar wel opgaat in de natuurlijke omgeving. De zwart gebrande douglasplanken, ook wel Burned Wood genoemd, geven een bijzonder effect doordat de tekening van de koollaag in elke plank verschilt. Door lichtinval geeft het hout een olieachtige gloed, wat voor een unieke uitstraling zorgt. Omdat de woning geen steriele zwarte doos moest worden heeft IX Architects ervoor gekozen de regenpijpen in het zicht te laten. Zo springt ook de staalportiek eruit, waarbij het staal naar voren komt en zweeft. Zodra het begint te schemeren accentueert een led-lijn de entree op subtiele wijze. De bewoners kozen voor een strakke betonnen oprit, die mooi samenvloeit met het huis en de losstaande garage. Zo zijn er eenheid en een fraai zichtspel ontstaan. “Het leuke aan onze woning is dat wij de mogelijkheid hebben om verder uit te bouwen in de toekomst. Alle aansluitingen zijn daar al voor gemaakt”, vertelt de bewoner. Ook de tuinplannen worden nog verder uitgedacht, waarbij een pergola hoog op de wensenlijst staat. In het hele proces hebben de bewoners een aantal concessies moeten doen, maar zij zijn zo gelukkig met het resultaat dat zij zich niet meer kunnen herinneren welke dit waren.

Editor: Media team

Datum: 02-11-2022

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Aquine Loois

Fotografie: German Bourgeat