Wonen met karakter: historisch pand met eclectisch interieur

Interior Studio van Maanen

Soms is een project het begin van een veelbelovende samenwerking: voor de grootschalige renovatie van dit twintigste-eeuwse pand in Amsterdam sloegen architectonisch ontwerper Sebastiaan van Maanen en interieurdesigner Ramses Caesar voor het eerst de handen ineen. De opdrachtgevers, een echtpaar en hun drie zonen, benaderden Sebastiaan voor de verbouwing van het nieuwe pand dat ze gezamenlijk hadden gekocht: het pand naast hun ouderlijk huis.


Woonkamer

Pand, Karakter ,Interior Studio van Maanen, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonkamer

Raambekleding

Sam zonwering

Twee panden verenigen

Samen met elke zoon ontwierp Sebastiaan een eigen appartement en stelde hij de technische tekening op. Het appartement van de middelste zoon is hier te zien op de foto’s. Sebastiaan, die ruimschoots ervaring heeft in ingrijpende verbouwingen haalde ook hier weer het maximale eruit. Alle technische installaties werden compleet vernieuwd, van bedrading tot luchtkanaal. Ook de kelder en de liftschacht nam hij onder handen. De uitdaging was om de twee panden te verenigen, niet alleen in de letterlijke zin van het woord, maar ook in stijl. “We merkten dat we behoefte hadden aan iemand die zich over de inrichting en styling zou buigen,” legt Sebastiaan uit. “En zo sloot Ramses zich bij het project aan.”


Keuken

Pand, Karakter ,Interior Studio van Maanen, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Kokendwaterkraan

Quooker Nederland B.V.

Modern pand

Het gehele pand is volledig gemoderniseerd. De kozijnen, deuren en plinten ondergingen ook een vernieuwing, waarbij de oorspronkelijke stijl intact werd gehouden. Dat het huis een oude ziel heeft, mag best gezien worden. Van dit appartement werd de basis licht gelaten; toch wilde de middelste zoon ook wat kleur in zijn appartement. Samen met hem en Sebastiaan ontwierp Ramses een eclectisch interieur. Dat blijkt onder meer uit de rijkdom aan materialen. Ramses: “Vaak wordt er een aantal materialen gekozen, waarbij één metaalsoort als detail dient, maar hier komt chroom terug in de vintage stoelen, donkerbrons in de wandlampen en eetkamerlamp, messing in de salontafel, rvs in de keuken en badkamer en verouderd messing in de wandlamp in de badkamer en het greepje van het wastafelmeubel. Daar zijn we hout en tegels voor de vloeren en wanden bij gaan selecteren. Doordat we per ruimte hebben ontworpen, bedachten we steeds iets nieuws en straalt elke ruimte een eigen ambiance uit.”


Masterbedroom

Pand, Karakter ,Interior Studio van Maanen, The Art of Living

Keuken voor elke gelegenheid

In het Amsterdamse is de keuken het centrum van het appartement. De keuken is de plaats waar feestjes worden gehouden, waar geborreld wordt met vrienden. Bijzonder hier zijn de fronten van warmgewalst rvs, dat zachter aandoet. Het werkblad en de achterwand van marmer en de visgraatvloer geven de keuken juist weer die chique touch. Een soortgelijke harmonie vormt de rode draad in het pand, waarvan elk appartement het karakter van de bewoner weerspiegelt.

Editor: Media Team

Datum: 05-02-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Evelien de Raaff

Fotografie: Flare Department

Fotografie: Mart Goossens