Wonen op hout | Houten vloeren

Wonen op hout

Natuurlijke charme, warmte en een huiselijke uitstraling

Misschien wel de belangrijkste sfeermaker in je woning is de vloer. Die vormt letterlijk de basis van je gehele interieur. Niet voor niets dat de keuze voor een vloer niet altijd een makkelijke is. Er is immers een overdaad aan keuze, stijlen en aan materialen. Toch denken veel mensen bij het kiezen van een nieuwe woonvloer direct aan hout. Niet zo gek, gezien de uitstraling van hout. Deze geeft het interieur een natuurlijke charme, zorgt voor warmte en een huiselijke uitstraling. Daarbij komt hout ook nog eens in elk interieur tot zijn recht. Van klassiek tot juist heel modern, met de vele houttinten en – structuren kun je alle kanten op.

Een duidelijke sfeermaker in de keuze is de kleurtint. Uiteraard geeft een donkere, warmrode tint een geheel andere uitstraling dan een blanke of witgewassen look. De uiteindelijke keuze hiervoor is heel persoonlijk, afhankelijk van smaak en woonstijl. Daarnaast is het erg belangrijk om na te denken over de structuur van de planken. Een grove structuur, met meer nerven en knoesten, geeft een totaal ander effect dan een fijnzinnige structuur. Het leuke aan de veelzijdigheid van hout is dat je met alle combinaties in bijna elk interieur uit de voeten kunt. Zo vereist een klassieke woonstijl niet enkel een donkere houtkleur zoals vaak wordt aangenomen. Dat kan net zo goed met lichte kleuren. Zoals ook donkere houttinten heel goed tot hun recht kunnen komen in een moderne inrichting.

Legpatroon

Ook belangrijk is de keuze voor het legpatroon. Het verspringend leggen van de plankstroken geeft het geheel een levendig effect, maar hiermee kun je evenzo de uitstraling van de woning beïnvloeden. Laat een smalle ruimte langer lijken door juist in de lengte te werken of verbreed een ruimte optisch door het leggen in de breedte. Een andere mogelijkheid blijft natuurlijk het toepassen van een visgraat. Door dit effect maak je van de vloer ineens een speelse eyecatcher. Dit patroon is meer dan ooit een populaire toepassing en zeker het overwegen waard bij de keuze voor een nieuwe vloer.

Wonen op hout | Houten vloeren

Woodstone van vtwonen tegels by Douglas & Jones


“Het verspringend leggen van de plankstroken geeft het geheel een levendig effect”


Wonen op hout | Houten vloeren

Woodstone van vtwonen tegels by Douglas & Jones

Door het gehele huis
Hoe mooi is het om ook de charme van de woonvloer door te trekken naar de rest van je huis. Bijkomend voordeel, door het doortrekken van de vloer over het gehele woonoppervlak lijkt deze niet alleen groter, ook worden alle ruimtes betrokken tot één geheel. En of het nu de speelkamer van de kinderen of de werkkamer betreft, de warme charme van hout is overal welkom. Juist om deze charme te kunnen toepassen in de natte ruimtes en de keuken, de ruimte waarin je de meeste draai- en wentelbewegingen maakt, grijpen mensen steeds vaker naar een keramische oplossing.

Een bijzonder idee is om eens te denken aan het doortrekken van je vloer naar je wand. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lambrisering, maar ook kun je een blikvanger maken van een (achter)wand. Trek de vloer als het ware op naar de wand achter de bank of bureau, hiermee geef je het geheel ineens een hele unieke en speelse uitstraling.

Woodstone van vtwonen tegels by Douglas & Jones

Praktische combi
Afgezien van de mooie en tijdloze charme van hout, kleven er ook enkele nadelen aan de keuze voor een houten vloer. Zo laten bewoners zich ook vaak afschrikken door het onderhoud. Want hoewel een houten vloer natuurlijk een duurzame aankoop is, blijft goed onderhoud wel noodzakelijk. Oneffenheden en beschadigingen zullen moeten worden weggeschuurd, maar ook dient de vloer periodiek verzorgd te worden met bijvoorbeeld speciale oliën.

De best denkbare oplossing is om de uitstraling en charme van hout te combineren met de praktische voordelen van tegels. Wist je bijvoorbeeld dat alle getoonde foto’s in dit artikel keramische tegels betreffen? De ontwikkelingen in keramiek zijn inmiddels zo goed, dat elk materiaal in tegels te vangen is. En dat geldt vooral voor hout. Zo krijg je dus een vloer (of wand) die eruitziet en aanvoelt als hout, maar gecreëerd met tegels. Dus zeer onderhoudsvriendelijk (schuurbeurten zijn gegarandeerd tijd!), kras- en slijt bestendig en ook heel belangrijk: Het best denkbare te combineren met vloerverwarming. Zo heb je in de zomer de heerlijke koelte van steen, maar in de winter lekkere warme voeten. Dat voelt goed!

Tekst: Inge Ruijs
Fotografie: Sjoerd Eickmans

 


Douglas & Jones, Special edition, Tegelgroep, wanden en vloeren

The Art of Living Selections | De mooiste wanden & vloeren  


Magazine The Art of Living ging de samenwerking aan met Tegelgroep Nederland om een special edition te publiceren over de mooiste wanden & vloeren. Je kunt deze special edition nu online bekijken. Benieuwd? Klik snel door!

__
Bekijk hier de speciale editie | Wanden & Vloeren!