Woning in kerk | Osiris Hertman

Lichte woning in donkere kerk | Osiris Hertman

Strand, zee en natuur om de hoek

In een kustplaats in Nederland verbouwde Osiris Herman een donkere kerk met dichte wanden tot een licht woonhuis. De bewoners houden van yoga en een gezonde levensstijl. Dit is terug te zien in het resultaat: veel lichtinval, een plafond dat het daglicht nog eens reflecteert en zware, natuurlijke materialen als tegenstelling.

“Er zat geen glas in de kerk”, vertelt Osiris. “Na vele gesprekken met de gemeente mochten we er grote raampartijen realiseren. In de oostelijke muur kwam een enorme glasplaat. In de badkamer hebben we een groot rond raam geplaatst van twee meter doorsnee. Dat brengt zoveel licht naar binnen dat de originele kapvorm van de kerk net een soort lampenkap is geworden.”

Intimiteit

De badkamer kwam boven de keuken in een houten doos, als het ware een grote duiventil in de ruimte. De luiken kunnen volledig open en dan kijk je uit over de woonkamer. Die staat op een podium van oud hout afkomstig uit treinwagons. Osiris: “Daardoor ontstaat intimiteit. De haard zorgt voor een afscheiding en zorgt er meteen voor dat de tv niet prominent in beeld is.” Boven de zitruimte bevinden zich een thuiskantoor en gastenkamer. Het driehoekige raam dat daar te zien is, is authentiek.

Keuken, privé keuken, industriële look, hout, gietvloer, woning in kerk, Osiris Hertman

Woonkamer, zithoek, raambekleding, stijlvol, Onel Window Dressings, verlichting, Maretti, open haard, woning in kerk, Osiris Hertman

Onel Window Dressings leverde de stijlvolle raambekleding. De verlichting is afkomstig van Maretti.

De zithoek vormt een eiland dankzij de verhoging en de haard.


“De luiken in de badkamer kunnen volledig open en dan kijk je uit over de woonkamer”


Badkamer, groot raam, vrijstaand bad, natuurlijk licht, wastafel, groene natuursteen, woning in kerk, Osiris Hertman

Slaapkamer, master bedroom, bed, schuine wand, houten vloer, parket, woning in kerk, Osiris Hertman

Appartementen
Achter de oude kerk werden ook nog eens zes appartementen geplaatst voor de verhuur en een yogaruimte met keuken. “In de yogaruimte liggen bamboevloeren met vloerverwarming, net als in de appartementen. In de woning bestaan de vloeren uit beton ciré. Alle toiletten en badkamers hebben een groene natuurstenen vloerafwerking, zowel in de appartementen als de woning”, aldus Osiris.

Yogaruimte, bamboe vloer, grote ramen, planten, dakramen, lichtkoepel, woning in kerk, Osiris Hertman

Ruime keuken, houten keuken, bamboevloer, stalen frames, natuurlijke materialen, woning in kerk, Osiris Hertman

In de yogaruimte met keuken worden gasten ontvangen.

Fijn thuiskomen
De creatieve benadering werd ook doorgetrokken naar buiten toe. Daar vormen rivierkeien van een paar duizend kilo bloempotten met bomen erin. Het geheel past in de omgeving, waar mensen komen om vakantie te vieren. Na een dag aan het strand komen ze hier thuis in een even mooie omgeving.

 

Tekst: Desiree Pennings
Fotografie: Kasia Gatkowska & Denise Keus

 

___

 Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project: