Woning, tuin en omgeving in harmonie 

Heart for Gardens

Als we in de straat met nieuwe woningen aankomen, lonkt aan het einde een prachtige woning op een verrassend royaal perceel met vrij uitzicht. De schitterende tuin loopt optisch over in de weidse, landelijke omgeving. De natuurlijke overgang van de tuin naar het omliggende landschap en de woning is het resultaat van de samenwerking tussen de bewoners, Heart for Gardens en Studio Marco van Veldhuizen die de woning ontwierp. 

 


Entree

Achtertuin, Woning, Heart for Gardens, The Art of Living

Alle leveranciers van de entree

Tuinarchitect en aanleg

Heart for Gardens

Binnendeuren

Top Deuren

Natuurlijke materialen 
Een woning en tuin met natuurlijke materialen midden in het groen. Dat lijkt een geweldige locatie om te wonen en is precies zoals de bewoners het ervaren. De bewoonster vertelt enthousiast: “We hadden de weilanden op deze locatie al voordat het perceel een woonbestemming kreeg. Dat gaf ons de mogelijkheid om een eigen woning te laten bouwen. Er was eigenlijk maar één architect die we daarvoor wilden vragen en dat is Marco van Veldhuizen. We wonen hier nu met heel veel plezier.” Studio Marco van Veldhuizen kwam naar aanleiding van de wensen met een ontwerp dat direct een schot in de roos was. De studio werkt regelmatig samen met Heart for Gardens, een voor de woningeigenaren al bekend bedrijf. Zij maakten het ontwerp voor de tuin dat zo een mooi verlengde van het huis werd, zorgden voor de aanleg en doen intussen ook het onderhoud. 

Precies goed 
“Onze entree is niet zo groot, maar past goed bij onze woning die we ook niet al te groot wilden. We wonen er immers met z’n tweeën. We hebben wel vaak onze kinderen en kleinkinderen over de vloer. We komen graag met de familie samen voor de gezelligheid en om te eten. De eettafel vormt dan ook echt het centrale punt van ons huis.” De indeling van de woning en de inrichting voelen anders dan anders en tegelijkertijd logisch aan. Bijna iedere ruimte heeft als het ware zowel een aparte ingang als uitgang. Afscheidingen tussen ruimtes zijn in het midden gepositioneerd, zodat je er van twee kanten langs kunt lopen. Vanuit de entree met vide en grote ronde wandspiegel kom je in de woonkeuken als je rechtdoor loopt. Rechtsaf slaan brengt je naar de woon- en werkkamer. De moderne eikenhouten trap is niet in de entree geplaatst, maar in de eetkamer, waardoor je om de trap heen kunt bewegen. Het zijn voorbeelden van hoe de ruimtes in de woning met elkaar in verbinding staan en zo samen het gevoel van eenheid geven. 


Leefruimte

Achtertuin, Woning, Heart for Gardens, The Art of Living

Alle leveranciers van de leefruimte

Maatwerk interieur

Hardeman Interieurbouw, Dodewaard
Achtertuin, Woning, Heart for Gardens, The Art of Living

Samen tafelen 
De langgerekte woonkeuken bestaat uit een eetgedeelte met plek voor zo’n tien personen en een keuken. De groene poefjes op de kopse kanten van de zwarte eettafel worden vooral door de kleinkinderen gebruikt, terwijl de volwassenen kunnen plaatsnemen op de riante kuipstoelen. Vanaf de eettafel, de meest gebruikte plek in de woning, heb je zicht op de doorkijkhaard die de overgang naar de woonkamer markeert. Rechts van deze met staal omlijste gashaard is een bankje geïntegreerd in de donkerbruine maatwerkwand. Aan de andere kant van de tafel is de keuken geplaatst. De zwarte keuken, in lijn met de rest van de accenten in het interieur en exterieur, bestaat uit een strakke, greeploze kastenwand met apparatuur en een eiland met kook- en spoelgedeelte. Achter de keuken is nog een bijkeuken. De woonkeuken grenst, net als de woonkamer, aan de groene tuin en bijbehorende terrassen. Daglicht valt ruimschoots naar binnen, zelfs met de royale, karakteristieke overstekken. 

Daglicht alom
Net als de woonkeuken en entree zijn de woonkamer en werkkamer voorzien van een exclusieve vloer van natuursteen. In de woonkamer ligt een lichtbruin karpet onder de lichtgrijze bank en groene fauteuils, ook passend bij de donkerbruine kastenwand met televisie. Gezien het vrije uitzicht zijn de transparante gordijnen voldoende om ’s avonds voor voldoende privacy te zorgen. De aangrenzende werkkamer ligt aan de voorzijde van de woning en heeft net als in het woonkamer en keukengedeelte een bruine op maat gemaakte kastenwand. Vanaf het bureau heb je uitzicht over meerdere delen van de tuin, waaronder het bijgebouw met sporttoestellen en garage. 


Slaapruimte

Achtertuin, Woning, Heart for Gardens, The Art of Living

Alle leveranciers van de slaapruimte

Raambekleding

JASNO

De hoogte in 
Boven zijn een wasruimte, een slaapkamer met badkamer en toegang tot de vliering, toilet en de slaapkamer van de bewoners ondergebracht. “Onze slaapkamer en badkamer zijn best klein, maar voor ons precies wat we nodig hebben.” Desondanks ogen de ruimtes wel royaal, doordat de ruimtes tot in de nok van het puntdak doorlopen. Bovendien zorgen de shutters die ook tot in die nok doorlopen, voor een ruimtelijk gevoel en zijn de kledingkasten en de badkamer in aangrenzende ruimtes geplaatst. Achter een wand, tegenover het raam, is een houten wastafelmeubel geplaatst met twee wasbakken. Loop je nog iets verder, dan kom je in de langgerekte douche met rainshower en zitje. De nissen in de wand zorgen voor functionele opbergplekken en een mooi visueel geheel. 


Exterieur

Achtertuin, Woning, Heart for Gardens, The Art of Living

Leveranciers van het exterieur

Achtertuin, Woning, Heart for Gardens, The Art of Living

Alles op elkaar afgestemd 
Buiten zie je niet alleen het schitterende exterieur van de woning met materialen zoals dakpannen van leisteen, handgemaakte langwerpige gemetselde stenen, grote overstekken en zwarte gebeitste houten balken, horizontale latten en wandbekleding van thermische gemodificeerd hout. De omliggende exclusieve tuin van Heart for Gardens is óók een lust voor het oog: een oase van groen met een moderne uitstraling die naadloos overloopt in het aangrenzende weiland. In de tuin zie je de architectuur van de woning terugkomen, zoals in de toegangspoort, de zwarte lamellen van de erfafscheiding en de muurtjes. Vanuit de keuken kom je direct op het overdekte terras met luxe tuinmeubilair, zoals een eetgedeelte en een loungebank, onderling gescheiden door een doorkijkhaard. Verderop is een vlonderterras met parasols en loop je nog verder door dan kom je ter hoogte van de woonkamer bij het ruime zwembad met trap en plateau en rondom plek voor ligstoelen. 

Grote gebaren 
Paul de Graaf van Heart for Gardens, één van de broers en trotse eigenaren van het zeventienkoppige ontwerp- en hoveniersbedrijf, vertelt: “De tuinen die we nu zo’n dertien jaar ontwerpen, aanleggen en onderhouden zijn vaak in de basis strak getekend vanuit zichtlijnen van de woning, afgewisseld met sfeervolle invulling zoals wuivende siergrassen, ‘wolken’ van groen en sierlijke meerstammige bomen. Als een kavel dusdanig groot is en moet aansluiten op de weidse omgeving, dan mag de tuin wat ons betreft bestaan uit grote gebaren en natuurlijke tinten en materialen voor een rustige uitstraling. Er moeten wel unieke en persoonlijke details te vinden zijn. Dat sluit goed aan bij de visie op ontwerpen van Studio Marco van Veldhuizen. Binnen en buiten moeten een verlengstuk van elkaar zijn. Dat zie je terug in bijvoorbeeld hetzelfde formaat binnen- en buitentegels, het meubilair en het groen binnen.” De bewoners ervaren dat ook als zodanig en daarmee zijn de woning en tuin samen een geslaagde combinatie geworden. 

Editor: Media Team

Datum: 18-12-2023

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Bert Keurentjes

Fotografie: Hans Gorter