Verbouwing woonboerderij | Marco Daverveld
Verbouwing woonboerderij | Marco Daverveld
Verbouwing woonboerderij | Marco Daverveld
previous arrow
next arrow
Slider

 

Verbouwing woonboerderij | Marco Daverveld

Strak en modern met de sfeer van weleer

Deze woonboerderij met prachtige landschapstuin is echt een plaatje! Interieurarchitect Marco Daverveld kreeg de eer om de binnenkant eens flink onder handen te nemen. Hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van het landelijke, maar toch moderne interieur.

Buiten is er weinig aan de boerderij veranderd, maar binnen is niets hetzelfde gebleven. Vóór de verbouwing bestond het pand uit allemaal hokjes: diverse kleine kamertjes, een bedstee en een berging die niet echt bij de woning hoorde. Er waren twee aparte woonruimtes. Wie van de ene helft naar de andere wilde, moest buitenom. De keuken had een blauw plafond, de kamer een in ossenbloedrood. Klassieke boerderijkenmerken, maar volgens de bewoners heel donker en deprimerend. Om het idee te hebben dat er zon binnenkwam, moest altijd het licht aan. Een wens van de bewoners was dan ook: meer licht en een meer praktische indeling.

Prijswinnend keukenontwerp

Een van de eyecatchers in de boerderij is de keuken van Culimaat. Het is een ontwerp van Marco Daverveld, die daarmee de Global Kitchen Design Award (2013) won. Qua materialen viel de keuze op ijzer, leer en een natuurstenen werkblad – goed voor een landelijke touch. Bijzonder zijn de kasten, die bekleed zijn met onbehandeld, geschuurd leer met een hoog vetgehalte. De wand achter het beuken hakblok is gedecoreerd met een koeienhuid. Kasten en vloer zijn ton sur ton, wat zorgt voor een subtiel kleurenspel.

Keuken, Culimaat, prijswinnend ontwerp, Global Kitchen Design Awards, ijzer, leer, natuurstenen werkblad, verbouwing woonboerderij, Marco Daverveld

De prijswinnende keuken van Culimaat High End Kitchens, Berlicum.

Rechts: Een terrazzo aanrechtblad, geleverd door Van Rijbroek Terrazzo.


“Juist het contrast maakt het zo mooi en geeft leven aan de ruimte”


Woonkamer, living, houten balken, natuurlijke materialen, landelijk, verbouwing woonboerderij, Marco Daverveld

Woonkamer, living, vide, veel licht, houten balken, natuurlijke materialen, keuken, Culimaat, verbouwing woonboerderij, Marco Daverveld

Woonkamer, haard, boley, houthaard, bronskoperen ombouw, sfeervol, verbouwing woonboerderij, Marco Daverveld

De landelijke woonkamer met haard van Boley, met bronskoperen ombouw.

Klassieke boerderijstijl
Blikvanger in de woonkamer is een riante Boley houthaard met bronskoperen ombouw. In de televisiekamer is gekozen voor een gashaard. Op de vloer in de woonkamer Italiaanse, keramische tegels van 1,20 x 1,20 meter, gelegd door Particolare. In de hal visgraat getrommeld nero marquina (marmer). In de overige ruimtes is door Meubiflex parket gelegd: wengé in visgraat en verouderd eiken. VSB Wellness plaatste op de bovenverdieping een stoomcabine, die Van Boven op bijzonder vakkundige wijze van mozaïek voorzag. Stijlvol is ook de bijkeuken, waar alles nieuw is maar oud lijkt. Stalraampjes, deuren van verouderd eiken, betimmerde kasten en een terrazzo-aanrechtblad creëren er de klassieke, landelijke boerderijstijl.

Dauby verzorgde het deur- en raambeslag.

Gashaard, open haard, Boley, sfeervol, grote ramen, stalen pui, verbouwing woonboerderij, Marco Daverveld


“Zichtlijnen zijn in dit interieur heel belangrijk”


Badkamer, sanitair, ronde spiegels, wastafel, bad, verbouwing woonboerderij, Marco Daverveld

Meubiflex verzorgde deze fraaie parketvloer, wengé in visgraat.

Links: De stoomcabine van VSB Wellness met mozaïek door Van Boven.

Eigen geborgenheid
Een referentie naar oude tijden zijn de houten balken, geleverd door Houtimport v.d. Hoogenhoff. Ze lijken een dragende constructie, maar zitten er puur voor het oog. Daverveld: “Juist het contrast maakt het zo mooi en geeft leven aan de ruimte.” De grote vide in het midden compenseert de laagte van de keuken en het eettafelgedeelte. Meer licht kwam er ook door de stalen puien aan de voor- en achterkant, met hun grote glasoppervlak. Glasgroothandel Van der Ham leverde een prachtige balustrade van glas. Alles is groot en open, waarbij elk vertrek zijn eigen plek en geborgenheid heeft. Vanuit de werkkamer boven kijk je mooi de ruimte in en heb je uitzicht op de tuin. Die is ook zichtbaar vanuit de televisiekamer, van waaruit je ook de bibliotheekwand kunt zien. Zichtlijnen zijn in dit interieur heel belangrijk.

Landschapstuin, vijver, rododendrons, siergrassen, hortensia's, tuin, verbouwing woonboerderij, Marco Daverveld

Landschapstuin, vijver, rododendrons, siergrassen, hortensia's, tuin, verbouwing woonboerderij, Marco Daverveld

Landschapstuin
Wat deze woonplek vooral ook bijzonder maakt, is de fantastische landschapstuin. Vanuit de woonkeuken heb je uitzicht op een vijver met vissen, waterlelies en een houten vlonder. Daaromheen zijn oude beuken, buxus- en taxusheggen en leilindes te vinden. De tuin is geheel in eigen beheer gerealiseerd met hulp van een vriend en de lokale hovenier. Rododendrons, siergrassen, hortensia’s en dahlia’s sieren het 6000 vierkante meter grote perceel, dat is omzoomd met de conifeer Leylandii. De krentenboompjes en meidoorns passen goed in de ‘sfeer van weleer’.

De bewoners kijken met plezier terug op het hele verbouwingsproces. “Het is dat deze plek zo fantastisch is en dat we zo’n mooi huis hebben gecreëerd, maar anders zou ik zo weer opnieuw gaan bouwen.”

 

Tekst: Janneke Sinot & webredactie
Fotografie: Dré Wouters

 

Meer projecten van Marco Daverveld bekijken?

 

___

Deze bedrijven werkten mee aan de realisatie van dit project:

 


Gerelateerde artikelen

Categorieën

Hoofdmenu

Social Media