Boerderijtje gerenoveerd tot woning, showroom, Dauby

Woonhuis fungeert als showroom | Dauby

 De stijl en afwerking van vroeger met het comfort van nu

Een showroom kan nooit zo’n levensechte presentatie bieden als een bewoond huis. Daarom presenteren Dauby en Den Stal hun deurbeslag en schrijnwerkersproducten in het woonhuis van de eigenaren van Den Stal. Alles wat in de woning staat, kan geleverd worden en dus gekocht. De renovatie van het voormalige boerderijtje tot de huidige woning is bovendien op zichzelf al een illustratie van het vakmanschap dat aan de basis ligt van Den Stal.

Toen Den Stal de woning aankocht was ze een authentiek maar vervallen boerderijtje, met daarachter een koeienstal. “We hebben er drie jaar hard aan gewerkt om het te renoveren tot wat het nu is”, zegt zaakvoerder Mark van Raemdonck. “Alle weekenden waren we bezig. De stal hebben we bij het huis getrokken en daar de badkamer en de slaapkamer geïnstalleerd.”

 

Roze getint marmer

Wie binnenstapt, komt onmiddellijk in een als woonkeuken ingerichte ruimte terecht. Opvallend is het gebrek aan hoeken. Alles is rondgemaakt. Dit ‘bomberen’ is dan ook een specialiteit van Den Stal. De rondheid verleent de woning een nog authentiekere uitstraling. Een lange tafel van massief eikenhout domineert het ene deel van de ruimte, een omvangrijk keukenblok met veel opberglades het andere, beide zijn handwerk. Een prachtig werkblad van roze getint marmer vormt de bovenkant van het keukenblok. Carrara uit Sint Gillis-Waas heeft het blad verzuurd, geborsteld en verouderd en daarna gelegd. Het weegt bijna een ton maar oogt veel verfijnder dan graniet.

Keuken, Rond, authentieke uitstraling, roze marmer, carrara, woonhuis als showroom, Dauby

Dauby presenteert hun deurbeslag in het woonhuis van de eigenaren van Den Stal.

Maar liefst vier koelkasten in het keukenblok.

De tafel is vervaardigd van massief eikenhout.

Woonkamer, loung, comfortabele stoelen, houten vloer, ronde boog, authentieke uitstraling, woonhuis als showroom, Dauby


“De rondheid verleent de woning een nog authentiekere uitstraling”


Overal in de woning zorgen open haarden voor extra sfeer en warmte.

Woonkamer, houten vloer, sfeervol, authentiek, licht, haard, woonhuis als showroom, Dauby

Bibliotheek
In de living bedekt een bibliotheekkast een hele wand. Ze oogt bijna antiek maar is in werkelijkheid enkele jaren geleden op maat vervaardigd. “Die antieke look wordt veroorzaakt door het schilderwerk met caseïneverf door La Tinta. Maar dat is niet de enige verrassing die de kast biedt. Het voorste deel is in wezen een deur, waarachter zich een bijkeuken en de ketelruimte bevindt. Het levert een fraai visueel effect op.

Living, bibliotheek, boekenkast, maatwerk, antieke look, houten vloer, geheime deur, bijkeuken, woonhuis als showroom, Dauby

De deur van de bijkeuken oogt dicht als onderdeel van de boekenkast.

Bijkeuken achter houten boekenkast, maatwerk, woonhuis als showroom, Dauby


“De badkamer zelf toont een overdadig gebruik van wit Italiaans marmer”


Badkamer, chique, wit marmer, wandkast, Italiaans marmer, inloopdouche, woonhuis als showroom, dauby

In de badkamer is ruimhartig gebruik gemaakt van wit marmer.

Badkamer, bad, wit marmer, Italiaans, authentiek, woonhuis als showroom, Dauby

Knusse slaapkamer, bed, houten kasten, vooroorlogse vormgeving, woonhuis als showroom, Dauby

Wat ooit een deel was van de koeienstal is nu een knusse slaapkamer.

Open haard in de slaapkamer, woonhuis als showroom, Dauby

Vooroorlogse vormgeving
In de verbindingsgang tussen de bibliotheek en de badkamer zijn metershoge wandkasten weggewerkt in de muur. De badkamer zelf toont een overdadig gebruik van wit Italiaans marmer. Dit verleent de afzonderlijke elementen cachet en maakt van de diverse deelruimtes – de inloopdouche, het bad, het toilet – één stilistisch geheel. Nog een opvallend element zijn de houten kastjes om de radiatoren in de slaapkamer. Net als het marmer roept dit associaties op met de vooroorlogse vormgeving in Art Deco.

De kijkwoning is weliswaar landelijk ingericht, maar het is zeker niet de huis-tuin-keuken stijl van het grootwinkelbedrijf. Welke woning heeft namelijk een open haard in de slaapkamer? Ook al is het een gashaard, de sfeer is er niet minder intiem om wanneer je ’s avonds vanuit het hoge bed naar een film op het wandscherm kijkt.

Klassiek gecombineerd met modern
Een kenmerk van deze woning: beeldschermen, elektrische huishoudelijke apparaten en andere modernistische kenmerken gaan naadloos op in het geheel. De voorliefde voor oude, natuurlijke materialen en technieken als het bomberen gaat niet ten koste van de aandacht voor modern wooncomfort. De kijkwoning combineert moeiteloos klassiek landelijke elementen met hedendaagse.

Tekst: Jeroen Kuypers
Fotografie: Jaro van Meerten

___

 ___

Meer projecten van Dauby zien?

___

Contactgegevens:

 • Dauby
  Uilenbaan 86
  B-2160 Wommelgem / Antwerpen
 • Contact:
  Tel.: 003233541686
  E-mail: info@dauby.be
 • Voor meer informatie:
  www.dauby.be
 • Den Stal
  Bettestraat 4
  9190 Stekene
 • Contact:
  Tel. Mark: 0479 – 89 72 96
  Tel. Chantal: 0475 – 57 20 15
 • Voor meer informatie:
  www.denstal.be