
Chōwa, harmonie in het Japans. Het beeld links; mens, pees, pijlen: harmonie. Hier is het ooit mee begonnen. Ton Magielsen, eigenaar van Yokoso Japanese Gardens, kwam in zijn hoedanigheid als grafisch ontwerper bij toeval in aanraking met de Japanse cultuur en kyudo, traditioneel Japans boogschieten in het bijzonder.
In eerste instantie was Ton gefascineerd door traditionele Japanse architectuur en houtbouw. Tijdens zijn research werden verschillende ontwerpen voor Japanse poorten en hekwerken uitgewerkt. Het duurde niet lang voordat Ton besloot een ‘eigen’ serie, op het Japanse thema gebaseerde luxe modulaire paviljoens en tuinhuizen te ontwerpen. Dit zou de basis vormen voor zijn loopbaan. Ton, “tijdens de presentatie van een ontwerp kwam ik in aanraking met de man die de Japanse tuin van mijn klant onderhield. Deze man was zo gecharmeerd van mijn ontwerp dat hij een samenwerking voorstelde”.
Enige tijd later volgde het eerste gezamenlijke project en Yokoso Japanese Gardens was een feit. Ton, “binnen de Japanse cultuur zijn veel parallellen te trekken welke in grote lijnen op hetzelfde neerkomen. Neem bijvoorbeeld de kunst van het boogschieten (kyudo), de theeceremonie (sado), het zetten van stenen in de Japanse tuin (ishido). Allemaal vormen van (do) ‘de weg naar’. De grote gemene deler is chōwa. Harmonie. Dit is waar het allemaal om draait. Wanneer elementen juist in de ruimte worden geplaatst resulteert dit in harmonie. Dit geldt ook voor de Japanse tuin.”
Ton is vooral autodidact. Vanuit zijn carrière als grafisch ontwerper is hij gewend in ‘zichtlijnen’ te denken. Zijn belangrijkste ontwerpgereedschap bestaat uit speciale ‘game engine’ Dit is een 3D softwarepakket toegesneden op het ontwikkelen van games. Hierbinnen komen zijn ontwerpen tot stand. Ton, “het is werkelijk fantastisch om je als ‘avatar’ ‘binnen’ in het ontwerp te bewegen en om je heen te kunnen kijken. Het ontwerp wordt hiermee werkelijkheid.”
De volgende stap was het verbinden van de binnen- ruimte, de paviljoens met de buitenruimte, de Japanse tuin. Ton, “zelfstudie is een zeer belangrijke factor. Je zal hard aan de kar moeten trekken, jezelf voortdurend moeten heruitvinden en je technieken en kennis moeten blijven polijsten. Het jezelf eigen maken van de standaardwerken over de oorsprong van de Japanse tuin als ‘Sakuteiki’, de oudste garden manual van Japan is een noodzaak”. Nu, een aantal jaren later ontwerpt en bouwt Ton met Yokoso Japanese Gardens unieke moderne en traditionele Japanse tuinen door geheel Europa.
Tekst: J. van Gelderen
Fotografie: Marcel Schikhof
___
Meer projecten zien van Yokoso Japanese Gardens?