Zelfstandig makelaar worden

Na het zien van alle prachtige woningen op de website ben je wellicht geïnspireerd geraakt. Misschien droom je weg bij dat ene schitterende huis of zie je de tuin van de andere woning wel zitten, het is allemaal mogelijk. Maar misschien ben je op een hele andere manier geïnspireerd geraakt en hebben deze huizen je overgehaald om zelfstandig makelaar te worden. Zie je jezelf wel als bemiddelaar bij de koop en verkoop, huur en verhuur van huizen, kantoren en andere onroerende zaken, dan kun je dat op verschillende manieren aanpakken.

Wat doe je als zelfstandig makelaar?

Zoals al werd benoemd is een makelaar dus de tussenpersoon die de koop en verkoop van huizen regelt. Dit betekent dat hij er in de verkoop voor zorgt dat foto’s gemaakt worden, hij regelt bezichtigingen en zorgt ervoor dat je de beste prijs voor je huis krijgt. Ben je opzoek naar een huis? Dan zoekt een makelaar met je mee, geeft hij je advies en helpt je met de onderhandelingen. Een makelaar neemt veel uit handen en dat maakt het proces van het kopen of verkopen van een huis een stuk eenvoudiger.

Certificeringsregelingen

Sinds 2001 is de titelbescherming en beëdiging voor makelaars afgeschaft waardoor vrijwel iedereen zich tegenwoordig makelaar mag noemen. Dit betekent niet dat er geen strenge eisen zijn om daadwerkelijk makelaar te worden. Verschillende organisaties die te maken hebben met makelaardij, hebben concurrerende certificeringsregelingen ontwikkeld. Op deze manier willen zij de kwaliteit van de makelaardij garanderen. Dus als je zelfstandig makelaar wilt worden is het slim om deze eisen goed na te lopen om te ontdekken of je er aan voldoet. Voorbeelden hiervan zijn actuele eisen die betrekking hebben op kennis, inzicht, vaardigheden en beroepshouding.

Meteen aan de slag

Om er zeker van de zijn dat je als zelfstandig makelaar voldoet aan alle eisen en meteen kunt beginnen met het beoefenen van het beroep zou je bijvoorbeeld IQ makelaar worden. Dit is een organisatie die beginnende zelfstandige makelaars ondersteund. Dit betekent dat je vanaf het begin begeleiding krijgt, waardoor je vanaf de eerste dag al kunt concurreren met gevestigde namen. Ook als je nog bezig bent met het behalen van je papieren kun je bij zo’n organisatie starten als partner. Dan kijken ze met je mee om er op toe te zien dat alles in goede banen loopt. Zo’n organisatie zou dan ook een goede start kunnen zijn als beginnende makelaar.