Zijn er verschillende soorten cilindersloten?

De term cilinderslot zorgt nogal eens voor verwarring. In feite is een cilinderslot niets meer of minder dan een slot met een cilinder erin. Maar het ene cilinderslot is het andere niet. Om je woning goed tegen inbraak te beschermen, is het belangrijk om een slot te kiezen waar inbrekers het moeilijk mee hebben. Hoe lastiger het is om een deurslot open te maken, hoe sneller een inbreker geneigd zal zijn om de betreffende deur links te laten liggen en wat verderop te gaan kijken. Sommige cilindersloten heb je binnen een minuut al open, terwijl voor andere sloten drie tot vijf minuten nodig is. Dat klinkt misschien als weinig tijd, maar voor een inbreker is elke seconde er een te veel. Hoe sneller hij kan handelen, hoe kleiner de kans dat hij gehoord of gezien wordt.

Keurmerk

Een belangrijke graadmeter bij het aanschaffen van een cilinderslot is het keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw (SKG). Dat keurmerk zegt iets over de snelheid waarmee een inbreker in staat is om het met eenvoudig gereedschap te forceren. Als het slot bovendien gecertificeerd is, weet je ook zeker dat de sleutel ervan niet zomaar is na te maken. Als je dus bijvoorbeeld een sleutel aan een huisgenoot of medewerker geeft, kun je er gerust op zijn dat diegene niet zomaar een sleutel kan laten bijmaken. Voor de cilindersloten op deze pagina geldt dat ze allemaal van topkwaliteit zijn, maar je maakt zelf op basis van de kwaliteitseisen een keuze voor de mate van beveiliging.

Beslag

Belangrijk is dat niet alleen het cilinderslot voldoet aan de hoogste kwaliteitseisen. Ook het deurbeslag speelt een belangrijke rol. Die twee vormen samen een eenheid. Als je deurbeslag niet in orde is, heeft het plaatsen van een duur cilinderslot niet zo veel zijn. Een belangrijk aandachtspunt is dat de slotcilinder verzonken ligt in de deur. Een bekende methode die inbrekers toepassen is het draaien van een schroef in het slot, waarna ze de hele cilinder eruit trekken en dan met een tang afbreken. Met een goed, verzonken cilinderslot voorkom je dat.

Soorten cilindersloten

Een traditioneel cilinderslot heeft aan twee kanten een sleutelgat, zodat je van beide zijden de deur op slot kunt draaien. Bij een knopcilinder zit aan één kant geen gat, maar een knop. Deze sloten worden vaak toegepast bij nood- of vluchtdeuren. Verder heb je keus uit zowel mechanische als elektrische cilindersloten.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.