Zo dekt een woonverzekering schade aan en in je woning

Onmisbaar voor ieder huishouden is het afsluiten van een woonverzekering. Dit heeft verschillende redenen. Zo zal een hypotheekverstrekker je verplichten een opstalverzekering, welke onderdeel is van een woonverzekering, af te sluiten. De opstalverzekering helpt de hypotheekverstrekker te voorkomen dat diens onderpand voor de verstrekte lening wegvalt. Naast een opstalverzekering, maken ook een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering onderdeel uit van een woonverzekering. Deze verzekeringen worden vaak niet verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker; het afsluiten ervan is echter wel sterk aan te raden. In dit artikel lees je meer over de dekking die een woonverzekering je biedt. 

Combinatie van opstal- en inboedelverzekering

Regelmatig worden de termen opstal- en inboedelverzekering door elkaar gebruikt door mensen. Ten onrechte, want er zitten grote verschillen in de dekking van beide verzekeringen. Een opstalverzekering dekt de casco woning, gecombineerd met alle vaste componenten. Zie het als het geheel aan bezittingen, die je bij een verhuizing naar een nieuw huis niet meeneemt. Denk aan de vloer, de zonnepanelen op het dak, je deuren en bijvoorbeeld de afgewerkte wanden. 

Met een inboedelverzekering worden ook alle losse bezittingen gedekt; hetgeen je bij een verhuizing juist wél meeneemt. Denk aan de bank, je eetkamerstoelen, het bed en bijvoorbeeld de elektronica in huis. 

Verschil in dekking kan groot zijn 
Vergelijk de geboden dekking van de verschillende verzekeraars met elkaar, om een woonverzekering te vinden die het beste past bij jouw situatie. Zo kan de dekking van elektronica in huis beperkt zijn. Daar waar huishoudens juist steeds meer elektronische apparaten binnen hun woning hebben liggen. Denk aan laptops, tablets, de televisie en de diverse mobiele telefoons. Wanneer de dekking voor elektronische apparaten beperkt is, kan het afsluiten van een aanvullende verzekering noodzakelijk zijn. Je wilt voorkomen dat je deze bezittingen zelf opnieuw moet bekostigen na een inbraak of brand. 

Dekking van een aansprakelijkheidsverzekering

 De aansprakelijkheidsverzekering werd eerder in dit artikel al kort genoemd. Dit type verzekering dekt de kosten voortkomend uit de schade, die je per ongeluk aanricht aan andermans bezittingen. Denk het glas wijn wat je over de bank laat vallen, de vaas in de gang die wordt omgestoten door je kind, enzovoorts. In sommige gevallen valt zelfs de schade veroorzaakt door bijvoorbeeld je hond onder de dekking van de aansprakelijkheidsverzekering. Een geruststellende gedachte, wanneer je jouw hond regelmatig meeneemt naar andere mensen. Ook geleende spullen, welke beschadigd raken in je eigen woning, kunnen onder de dekking van dit type verzekering vallen.