Zo kies jij het perfecte vloerkleed!

Een vloerkleed brengt sfeer in jouw ruimte en laat het geheel direct minder koud en leeg voelen. Daarnaast voorkomt een vloerkleed in de winter ook dat je te veel warmte verliest aan je voeten. Wil jij een nieuw vloerkleed aanschaffen, maar twijfel je nog door de overweldigende hoeveelheid keuze? In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten bij de aanschaf van jouw nieuwe kleed.

Hoogpolig of laagpolig?

Je hebt hoogpolige en laagpolige vloerkleden. Een hoogpolig vloerkleed is over het algemeen wat ‘dikker’. Hoogpolige vloerkleden hebben als voordeel dat ze warmte bieden aan je voeten, lekker zacht aanvoelen en geluid van bijvoorbeeld de onderburen tegenhouden. Maar met een hoogpolig vloerkleed kun je minder makkelijk schuiven met meubels en je kunt er ook geen meubels bovenop zetten (het kan wel, maar dan komen er lelijke plekken in). Als je wel die mogelijkheid wil hebben, kun je beter voor een laagpolig vloerkleed gaan. Een laagpolig vloerkleed beschikt echter in mindere mate over een isolerende werking.

Maat

Voor je een woonwinkel inloopt en iets meeneemt wat je mooi vindt is het een goed idee om eerst even te kijken welk gedeelte van je vloer je eigenlijk bedekt wil hebben. Bedenk ook even of je voor een vierkant, rechthoekig of rond vloerkleed wilt gaan. Meet het gedeelte vloer wat je wil afdekken even goed op en houdt die maten (of doorsnede in het geval van een rond vloerkleed) goed in je achterhoofd wanneer je gaat shoppen.

Materiaal

Het materiaal van een vloerkleed doet ontzettend veel voor het gevoel onder je voeten en voor de algehele sfeer in jouw ruimte. Een wollen vloerkleed is zacht en comfortabel en gemakkelijk schoon te houden. Voor mensen met allergieën is katoen de beste optie, deze zijn ook makkelijk schoon te houden met een doekje. Voor mensen die graag een meer classy look in hun ruimte willen creëren is velours een uitstekende optie. Tegenwoordig bestaan er ook vloerkleden van PET-garen. Ofwel: garen gemaakt van gerecyclede flessen. Kleden van PET-garen zien er origineel en urban uit en je doet de planeet er ook nog eens een plezier mee.

Kleur

Ten slotte: het spreekt natuurlijk voor zich dat jouw kleed past bij het kleurenpalet van jouw ruimte. Dat betekent niet dat je per se een kleed moet kopen met de exacte kleur van jouw muur of bank, maar houdt het wel in dezelfde kleurgroep. Als jouw huis is ingericht in pastel roze, pak dan voor jouw kleed een andere pasteltint. Onverzadigde kleuren (dat wil zeggen; kleuren die niet helder zijn omdat ze gemengd zijn met zwart of wit of met een andere kleur) zijn een goed idee voor je interieur. Binnen de onverzadigde kleuren heb je veel mogelijkheden om verschillende kleuren te combineren. Succes met het maken van een keuze!