Zoals het altijd al moest zijn

Piet-Jan van den Kommer

Via de klassieke voordeur kom je in het voorportaal de woning binnen. Op de vloer liggen keramische Ceppo di Gre tegels, die we even later ook in onder andere de keuken en bijkeuken aantreffen. Het voorportaal gaat na het passeren van een tussendeur over in een hal met een eikenhouten vloer in Hongaarse punt, die op zijn beurt in een groot deel van de woning is gelegd. In deze hal is de trap naar boven gesitueerd en een toilet. Dit toilet heeft een blikvanger in de vorm van een verlichte natuurstenen achterwand. De trap heeft robuuste houten treden en in ere herstelde elegante houten spijlen. Als moderne tegenhanger is de leuning uitgevoerd in staal. Piet-Jan van den Kommer: “Ik vind het juist leuk om een moderne leuning aan zo’n klassieke trap toe te voegen. Door het ton sur ton uit te voeren past het goed bij elkaar.” Deze samensmelting tussen heden en verleden is in de hele woning toegepast, net als de ton sur ton kleuren en rijke materialen. 


Woonkamer

keuken, renovatie, Piet-Jan van den Kommer, The Art of Living

Alle leveranciers van de woonkamer

Interieurdesign

Piet-Jan van den Kommer

Stalen deur

Cozijnen

Maakt de chefkok in je wakker 

In de uitbouw waar de keuken is geplaatst, wordt al het licht gevangen via de nieuwe pui en de lichtstraat. Bovendien komt er daglicht naar binnen via de aangrenzende bijkeuken. “Zoals het interieur in deze woning nu is, zo had het eigenlijk honderd jaar geleden moeten zijn. Als ze in die tijd woonkeukens hadden gehad”, voegt Piet-Jan er met een knipoog aan toe. Piet-Jan ontwierp met z’n team en met respect voor het monument, het complete (maatwerk)interieur, waaronder de luxueus uitgevoerde keuken. Over deze keuken vertelt hij: “We hebben een deel van de massief houten fronten uitgevoerd in de vorm van diamant-panelling. Dat geeft een rijke uitstraling gecombineerd met vlakke fronten zodat het wel een rustig geheel is.” De keuken is verder uitgevoerd met een marmeren blad, waarbij op het kookeiland drie kookzones met daartussen twee afzuigunits zijn geplaatst. “Ik word in deze keuken echt gestimuleerd om uitgebreid te koken en heb nu zelfs kookapp ‘Chefflix’ om een nieuwe recepten te maken”, aldus de bewoner. Het gezin heeft verder, grenzend aan de keuken, nog een sfeervolle eetkamer met een organisch gevormde eettafel met daar omheen een maatwerkbank van alcantara leder en drie design stoelen.


Keuken

keuken, renovatie, Piet-Jan van den Kommer, The Art of Living

Alle leveranciers van de keuken

Maatwerk tafel

Piet-Jan van den Kommer

Achterpui

Cozijnen

Relaxen bij de erker 

De woonkamer is toegankelijk via de eetkamer en ligt aan de voorzijde. De ruimte baadt in het licht dat door de hoge ramen van de prachtige erker naar binnenkomt. Aan de andere zijde bieden de karakteristieke en suitedeuren de mogelijkheid om de woonkamer van de eetkamer af te sluiten: iets dat in de praktijk niet zo vaak gebeurt omdat de meterslange zichtlijn via de eetkamer naar de daar achter liggende keuken nu juist zo mooi is. De bewoner zegt daarover: “Het is zo fijn dat alle ruimtes beneden met elkaar verbonden zijn. Het voelt als een gezellig geheel waar we ook goed zicht hebben op onze kinderen als ze aan het spelen zijn. Ook de kleuren en de materialen, zoals de houtsoorten, geven een bepaalde rust.” Piet-Jan vult aan: “Er gebeurt heel veel in het interieur, met veel details maar door alles in dezelfde kleuren uit te voeren is het één geheel.” Plafonds, wanden en deuren maken duidelijk een belangrijk onderdeel uit van het interieurontwerp: ze zijn voorzien van fraaie lijsten en panelen. 


Bovenverdieping

keuken, renovatie, Piet-Jan van den Kommer, The Art of Living

Waar aan alles is gedacht 

De renovatie van de stadsvilla is ook boven bijzonder goed geslaagd. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaapkamers van het gezin, waarbij die van de ouders aan de achterzijde is gelegen. Zij beschikken over een hotelchique mainsuite. Deze kom je binnen in een ruimte met plafondhoge kledingkasten met glazen deuren en led verlichting. De ruimte oogt als een inloopkast dankzij de roomdivider met beweegbare houten panelen. De mainsuite heeft een in het suède uitgevoerde akoestische kamerbrede wand en tegenover het bed een wandkast die niet zou misstaan in een woonkamer. Bovendien staat er een vrijstaand bad voor het raam. Voorbij het bad loop je de en suitebadkamer in, die voorzien is van keramische tegels met een marmerpatroon en een luxe dubbele douche en dito wastafelmeubel. 

Sporten, werken en relaxen 

Op de bovenste verdieping is een tweede badkamer gerealiseerd, in dezelfde stijlvolle uitvoering als de badkamer in de mainsuite. Naast de badkamer bevindt zich een grote ruimte die is ingericht als plek waar gesport en gewerkt kan worden en vanuit een chaise longue van het uitzicht over de tuin genoten kan worden. Ook aan de inwendige mens is gedacht: er is een luxueus uitgevoerde pantry voor warme en koude dranken. Het hedendaagse interieurconcept met klassieke uitstraling is ook op deze verdieping consequent doorgevoerd en draagt zo bij aan de respectvolle metamorfose van de stadsvilla uit de negentiende eeuw. 

Editor: Media team

Datum: 12-06-2024

Tekst: Gebaseerd op een tekst van Sanne Bender

Fotografie: Veerle Verheijen