Kunnen zonnepanelen op ieder dak worden geïnstalleerd?

Zonnepanelen huren kent veel voordelen. Om te beginnen hoef je niet een groot bedrag neer te tellen om ze te kopen. Ten tweede worden ze door de verhuurder onderhouden en gerepareerd als dat nodig is. Ten derde profiteer je direct van energiebesparing. Dus eigenlijk is het huren van zonnepanelen alleen meer goed nieuws. Of zitten er addertjes onder het gras? Niet als je een beetje oplet voor je een huurcontract tekent. Check bijvoorbeeld of het huurbedrag voor de gehele looptijd van de huur vaststaat, anders kan het gebeuren dat de verhuurder de huur elk jaar verhoogt en daar zit je natuurlijk niet op te wachten. Reken ook even uit of de huurprijs lager is dan de aflossing die je zou betalen als je geld leent om de zonnepanelen te kopen. In dat geval kun je beter een lening afsluiten. Overleg met de verhuurder of je de panelen na de huur die meestal 10 0f 15 jaar duurt voor een schappelijk prijsje kunt overnemen. Want dan kun je nog 10 tot 15 jaar besparen op je energierekening. En informeer bij de gemeente waar je woont of er een subsidie is voor de aanschaf van zonnepanelen. Dit verschilt per gemeente. Als je dan alles op een rijtje hebt gezet ga je rondkijken bij leveranciers van zonnepanelen. Maar wacht even, kunnen er eigenlijk wel zonnepanelen op je dak geïnstalleerd worden? Dat geldt namelijk niet voor alle daken. In dit artikel leggen we uit waar je dak aan moet voldoen om zonnepanelen op te plaatsen.

Ruimte voor besparing

Zoveel huizen, zoveel daken. Daken verschillen van elkaar en het plaatsen van zonnepanelen is dan ook vaak maatwerk. Als we de ruimte die we vrij moeten laten van de dakrand meerekenen heb je minimaal 15 vierkante meter dak nodig voor de installatie.

Op het zuiden

Het is logisch dat een dak op het zuiden het meest geschikt is omdat daar de zon op staat. Hiermee wek je de meeste zonne-energie op en bespaar je dus ook het meest op je energierekening. Ook als je dak op het zuidwesten of zuidoosten ligt zit je goed. Als de zonnepanelen onder een goede hoek zijn geplaatst vangen die nog steeds zo’n negentig procent bruikbaar zonlicht op.

Oost en west is ook nog steeds best

Als je dak gericht is op het oosten of westen is het nog steeds mogelijk op een rendement van zo’n vijfentachtig procent te pakken. Westelijke daken profiteren vooral van de felle middagzon, terwijl oostelijke daken ’s morgens in zonlicht baden.

Geschikte daken

In principe is elk dak geschikt om er zonnepanelen op te plaatsen. Behalve daken op het noorden omdat die te weinig zon krijgen en rieten daken vanwege het brandgevaar. Voor de rest is vrijwel alles mogelijk. Vooral platte daken, daken van golfplaat en daken met dakpannen zijn er voor gemaakt. Zelfs op leien daken kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden, maar hou er wel rekening mee dat dit een stuk duurder is.

____

Wil je nog meer inspiratie opdoen? Bekijk dan ook eens de andere blogs!


The Art of Living Online | Online redactie


The Art of Living Online is het inspiratie platform op het gebied van exclusief wonen & lifestyle. Op het online platform delen we trends op het gebied van wonen & interieur, nemen we je mee naar exclusieve events en laten we je de nieuwste hotspots zien waar jij als lezer optimaal van kan genieten.