Zonnepanelen: wat je erover moet weten

Steeds vaker zien we zonnepanelen op daken liggen. Zonnepanelen in Eindhoven, Zonnepanelen Maastricht en panelen in Nijmegen, je ziet ze overal. Ze maken het mogelijk op een goedkope, duurzame manier licht om te zetten naar energie. Het is dus niet zo vreemd dat steeds meer mensen geïnteresseerd zijn in zonnepanelen. Zelfs de overheid ziet er de voordelen van in en stimuleert de plaatsing van zonnepanelen. Wellicht hebben de panelen ook jouw interesse gewekt en ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis. Toch zijn er een aantal zaken die je voor de installatie wil weten en die hebben we voor je op een rijtje gezet.

Rendement

Voordat je panelen gaat installeren is het wellicht fijn om te weten wat het rendement van zonnepanelen nou precies is. Dit rendement ligt tussen de 15 en 25%. Hiermee wordt bedoeld dat een zonnepaneel tussen de 15 en 22% van het beschikbare zonlicht om kan zetten in elektriciteit. Toch is er een verband tussen het rendement, de oppervlakte van de paneel en het piekvermogen. Deze drie aspecten samen bepalen hoeveel zonlicht er daadwerkelijk omgezet wordt naar bruikbare energie. Zoek dit dus altijd van te voren uit.

Hellingshoek

Heb je er over nagedacht welk type zonnepaneel je wilt zodat je een hoog rendement kan halen? Dan wil je vast weten waar je ze het beste kunt plaatsen. Dat is op het dak. De reden dat veel zonnepanelen op het dak gelegd worden is de hellingshoek. Ook dit bepaalt de opbrengst en het rendement van de panelen. Daarnaast kun je zonnepanelen het beste richting het zuiden plaatsen. De zon beweegt namelijk over het zuiden en op die manier kunnen de panelen extra veel zon mee pakken.

Financiële regelingen

Zoals al eerder benoemd ziet de overheid de voordelen van zonnepanelen ook wel in en daarom hebben zij bepaalde financiële regelingen getroffen. Deze regelingen moeten het aantrekkelijk maken zonnepanelen te installeren. Doe er dan ook vooral je voordeel mee. Zo krijg je voor de aanschaf en installatie van panelen een deel van de btw terug. Ook kun je gebruik maken van een Energiespaarlening, die gunstige voorwaarden biedt op het gebied van energiebesparende investeringen.